bg | ro | en |

Новини назад

20 години след началото

10.09.2023

Годината е 2003-та, България преговоря за членство в голямото Европейско семейство, както и Румъния. Със съседите си си приличаме повече, отколкото искаме да признаем и се гледаме с недоверие.

На 10 септември преди 20 години мениджъри на няколко големи български и румънски компании (точно 31) се събират в Русе, за да поставят началото на Българо-румънска търговско-промишлена палата. "Приста Ойл", к.к. "Албена", "Арома", "Оргахим", "Ромпетрол" са сред тези, които виждат потенциала на пазара в съседната държава и търсят начини да представят продуктите си по най-добрия възможен начин там.

Началото е много ентусиазъм и двама души в малък офис под наем. Проблемите, които стоят тогава - преносът на стоки и товари през реката и транспортната свързаност като цяло, тежък граничен режим и високи такси за преминаване на единствения мост между България и Румъния - този при Русе, липса на контакти между фирмите и институциите от двете държави, различно законодателство по отношение на бизнеса. Стокооборотът между България и Румъния - 300 милиона щ.д.

Днес, 20 години по-късно, се гордеем със 100-членното ни "семейство" - активни компании, които членуват в Българо-румънска палата. Имаме екип от 11 души екип и собствен офис. За поредна година Румъния е втори по големина търговски партньор на България, а компаниите, на които сме съдействали в годините са хиляди.

Гордеем се и с децата си - тези, които се родиха в изминалите 20 години и с Българо-румънския детски фонд, който насърчава общуването от най-ранна възраст със съседите от другата страна на реката.

Щастливи сме, че запазихме партньорите си от първите години на Палатата и взаимно си помагахме в трудни моменти.

Убедихме се, че заедно сме по-силни, а девизът ни остава непроменен, защото напълно отговаря на мисията, която сме си поставили: Преодоляваме ГРАНИЦИ | Градим ПАРТНЬОРСТВА | Подкрепяме УСПЕХА

Честит празник и благодарим за партньорството и доверието през годините!


Още по темата