bg | ro | en |

Новини назад

Подготовка и управление на кризисни комуникации

17.03.2020

Бизнес секторът в България, Европа и голяма част от света е в неочаквана и в неподозирана по размерите си хуманитарна, очаквана финансова и икономическа криза. Екипът на агенция за маркетинг и комуникации 3CON е подготвил пакет от мерки за кризисни комуникации. Те са придружени от разписани предварително стъпки, текстове, писма и изявления, които да бъдат ползвани във всяка ситуация.

Някои от стъпките:

  1. Комуникиране със служителите или специфични социални групи на ограничаване и/или реорганизиране на работните процеси
  2. Комуникиране с клиенти - при затваряне на търговски обекти, преминаване в онлайн режим на търговия и доставки, промяна на цени, наличности и динамика на търговския процес.
  3. Комуникиране в обществеността (включително медии и администрации) на случаи на контактни или заразени лица в екипа, както в по-тежки случаи.
  4. Създаване на поддържаща маркетинг кампания – комуникационни послания и съдържание в посока „Как да поддържаме клиентите си в период на криза?“, вместо „Как да продаваме повече?“
  5. Как да пренасочим комуникацията с клиенти и партньори в онлайн среда за постигане на максимална ефективност. Създаване на полезно експертно съдържание.
  6. Осигуряване на безопасност на марката – осигуряване на правилен контекст за видимост и разпространение на рекламни и маркетингови послания с цел избягване на отрицателно впечатление или нарушаване на репутацията.
  7. Изграждане на многоканална комуникация – в случаи на повишено търсене или логистични затруднения, затваряне или реорганизиране на производство информираността е от изключително значение.

Ако имате нужда от съдействие при изброените случаи, може да се свържете с екипа на 3CON, за да бъде реакцията им максимално бърза и ефективна.

 


Още по темата