bg | ro | en |

Новини назад

55 деца се включиха в тържеството на българското неделно училище

18.12.2023

Коледно тържество на българското неделно училище “Йордан Йовков” към Посолството ни в Букурещ се проведе в сградата на дипломатическото представителство в румънската столица. Тя се оказа тясна да побере децата и техните родители, съобщава БТА.

“Аз самият, въпреки че моите деца вече не са в училище, а са в университет, с огромно нетърпение очаквам днешното тържество, тъй като съм свидетел колко време се готвиха учениците и техните преподаватели за празника”, обърна се към присъстващите посланикът на България в Румъния Радко Влайков и даде начало на програмата.

В нея се включиха 55 деца, които се обучават в учебното заведение. Ученици от четвърти и шести клас отправиха музикален поздрав към публиката. Те разиграха и приказката за “Житената питка”, а на финала на сценката няколко от тях сурвакаха гостите. Последва песента “Стани, стани, Тодоре”, изпълнена от ученици от четвърти клас.

Празничната програма продължи с мозайка от коледни песни и стихчета. С музикални изпълнения се включиха деца от първи, втори и трети клас. 

С помощта на Александър Илиев, ученик от трети клас, маскиран като дългоухо джудже, Дядо Коледа раздаде на всички деца ботуши с лакомства и коледни топки, подготвени от Българското посолство с помощта на Дани Русанов и Петър Ненов. Подаръци имаше и от Българо-румънската търговско промишлена палата в Русе - празнични пакети с чаши, моливи, играчки за елха и меденки.

В края на официалната програма посланик Влайков съобщи, че Министерството на образованието и науката на България удостоява с отличието “Пробуда” Виолета Пикова - учител по български език в българското неделно училище "Йордан Йовков" в Букурещ за изключителен принос към българското образование  по света. 

Празненството продължи в една от класните стаи на училището, където Дядо Коледа се превърна в коледен елф и продължи да забавлява децата с игри.

Българското училище „Йордан Йовков” към Посолството ни в Букурещ е открито през 1987 г. След кратко прекъсване дейността му е възобновена през 2001 г. В училището се преподава български език и литература от подготвителна група до 12 клас. 

Вижте видео от тържеството тук: https://www.bta.bg/bg/bg-world.

 


Още по темата