bg | ro | en |

Новини назад

Изкуственият интелект си проправя път към МСП

02.03.2021

Базираните на Artificial Intelligence (изкуствен интелект) приложения стават все по-често срещани в сектора на малките и средни предприятия.

Най-общо изкуственият интелект е алгоритъм на информационна система, който се използва за предсказване на нещо, казва старши съветникът по AI Томи Паяла от технологичната компания Reaktor. В статия, публикувана в сайта dihubcloud.eu той споделя опита си с навлизането на изкуствения интелект в сектора на МСП във Финландия. Българо-румънска палата е част от проекта DIHUB - Дигитален иновационен хъб за облачни услуги, който има за цел да се създаде общоевропейска платформа и мрежа за развойни услуги, базирани на облачни и мобилни технологии (4G/5G). Повече за проекта вижте тук.

Използването на AI става все по-често срещано и в сектора на МСП, тъй като технологиите се развиват, а цените на разработките спадат. Прилагането му е по-лесно, тъй като свързаните с него услуги и ноу-хау са все по-достъпни.

Томи Паяла съветва фирмите да се замислят за използването на AI, като в началото очертаят ежедневните бизнес процеси в компанията. Има ли рутинни задачи, с които машината може да се справи по-бързо? В счетоводните фирми например, базираните на AI приложения спестяват време, тъй като интерпретират сканирани фактури и ги регистрират в правилния акаунт. Заедно с рутинните задачи, AI често е по-добър от хората в задачи, които включват разбиране и анализ на сложни и многостранни проблеми.

Изкуственият интелект се нуждае от достатъчно изчислителен капацитет и адекватни данни, на които да базира изчисленията. Изчислителната мощност е може лесно да се получи чрез услуги, базирани в облак, а данните трябва или да са налични или тепърва да се събират.

Как се „обучава“ изкуственият интелект, кои са важните моменти при защитата на данните и какво предварително трябва да се съобрази преди използването на приложения, базирани на AI, вижте тук.

 


Още по темата