bg  |  ro  |  en  | 

Новини назад

СТИВ–Румъния е най-успешната търговско-икономическа служба за 2018 г.

02.08.2019

Българската търговско-промишлена палата съвместно с Министерството на икономиката на Република България за девети път връчи годишните награди на службите по търговско-икономически въпроси (СТИВ). Членовете на Българо-румънска търговско-промишлена палата също имаха възможност да участват в допитването.

На първо място с безспорни резултати за отчетената 2018г. в класацията е СТИВ в Румъния, с ръководител г-н Ивайло Маринов. Той получи бронзова статуетка „ХЕРМЕС” и грамота за заслуги към развитието на търговско-икономическите отношения между България и Румъния, за принос за увеличаване на българския износ в чужбина и чуждите инвестиции в Република България, както и за постигане целите и задачите на БТПП. „Освен за развитие на икономическите връзки сега работим, за да развием и инфраструктурата, която да улеснява бизнеса, мислим за 3-ти и за 4-ти мост на река Дунав“, каза по време на церемонията г-н Маринов.

За пръв път наградата се присъжда през 2011г. по критерии, разработени съвместно с Министерството на икономиката. В метода за оценка, както и предната година, са включени две групи показатели: статистически данни и оказано съдействие на бизнеса.

Припомняме, че според данните на Националния статистически институт стокооборотът между България и Румъния за 2018 годинае над 4,6 млрд. евро. Износът на стоки към Румъния през миналата година нараства с 10,2% спрямо 2017-та, а за същия период внесените от северната ни съседка стоки са се увеличили с 3,4%. Положителното търговско салдо за 2018 г. е в размер на 195 млн. евро.


Още по темата