bg | ro | en |

Новини назад

България е на крачка от обединение с електроенергийния пазар на Румъния

18.06.2021

България се приближава към обединение на електроенергийния пазар с Румъния, след като на 17 юни блокът на Чехия, Унгария, Румъния и Словакия се свърза със системата на общата европейска търговия с електроенергия. Първият ден на доставка е днес – петък, 18 юни. Това важно за България, тъй като ще позволи на страната ни да се свърже с Румъния в срок до три месеца.

В момента обединението между двете държави е само за сегмента "В рамките на деня". Преди месец пък България и Гърция обединиха пазарните си сегменти "Ден напред". Пазарните обединения са важни, защото в кризисни моменти (при свръхпроизводство или при аварии, технически прекъсвания на производството, липса на вятър или слънце и др.) няма да има рязко повишение или понижение на цените, тъй като бързо ще може да се внесе или изнесе енергия към някой от съседните пазари.

Обединенията ще засилят и конкуренцията, което също е допълнителен плюс. „След официалното свързване на двата пазара се очаква процесът да се автоматизира и така да се облекчи търговията. А всичко това се забави заради локалното обединение на Румъния, Унгария, Чехия и Словакия, които сега в цялост трябва да се присъединят към останалата част от Европа, където е и България още от основаването на БНЕБ. Забавянето е повече от 10 месеца", заяви директорът на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) Константин Константинов.

Източник: Капитал


Още по темата