bg | ro | en |

Новини назад

Честита Баба Марта!

01.03.2021

Не само българите, а и румънците оцветяват в бяло и червено първия ден на месец март. Българските мартеници и румънските марцишори си приличат и като външен вид, но и като послания, които отправят.

В Румъния традицията за носенето на марцишор е много стара и се вярва, че човекът, който го носи е защитен от наранявания и ще има късмет през цялата година. Обикновено този символ се носи от жени, но в някои региони на страната се закичват и мъжете. Румънците носят своите марцишори основно на ръката, на врата или на ревера на палтото.

Поверието е, че от 1 март в Румъния започват „Бабините дни“ и с тях идва пролетта. Пролетта започва с Баба Докия и нейните дни, известни като „Бабини дни“(първите 9 или 12 дни на март). Легендата разказва, че как Баба Докия се изкачвала в планината със своите овце. Това пътешествие е посветено на сезонното прераждане, на богинята на плодородието и се случва в дните около пролетното равноденствие.

По този начин, според румънците, символът на Марцишор също е свързан с Баба Докия, според някои традиции, нишката на Марцишор е усукана от нея, докато се изкачва с овцете в планината.

Според традиционните български вярвания на 1 март хората, дърветата и животните се закичват за здраве и успех с мартеници, направени от пресукан бял и червен конец. Те се носят или до 9 март - църковния празник на Свети 40 мъченици, или до 25 март - Благовещение. Мартеницата може да се свали и при първото виждане на щъркел, на лястовица, кукувица или на цъфнало дърво. В българските традиции бялото е и знак за красота, а червеното е цвят на жизненост, на здраве и любов, на победата, на живота и храбростта, на светлината на изгряващото и залязващото слънце.

Според легендите първата мартеница е направена от Ахинора, жената на основателя на българската държава хан Аспарух. Ахинора дълго чакала своя любим и накрая завързала на крачето на лястовичка пресукан бял конец и пуснала птичката да предаде посланието ѝ за здраве и любов. Птичката дълго пътувала, а конецът наранил крака ѝ и се обагрил в кръв – така добил червения си цвят. В крайна сметка тя намерила хана и кацнала при него точно на 1 март.


Още по темата