bg | ro | en |

Новини назад

Българо-румънският детски фонд изпраща подаръци

11.12.2023

Коледа наближава и вече се настройваме на празнична вълна. Най-нетърпеливи са най-малките и заради това техните тържества изпреварват всички останали партита. Тази година Детският фонд към Българо-румънска палата ще бъде част от работливия екип на Дядо Коледа и ще се присъедини в подготовката на подаръците за възпитаниците на Българското неделно училище „Йордан Йовков“ в Букурещ.

Близо 60 българчета, посещаващи неделното училище в румънската столица, ще получат своите коледни пакети, в които ще има подаръци от Българо-румънския детски фонд на 16 декември. Децата са на различна възраст - от предучилищна група до последен клас в гимназията. За част от тях българският език е труден, но с помощта на петима преподаватели всяка седмица усвояват тънкостите му.

Българо-румънският детски фонд беше създаден през 2017 година и подкрепя различни съвместни дейности на български и румънски деца и млади хора, насочени към изграждане на партньорства, провеждане на съвместни здравни, образователни и културни инициативи. Една десета от членския внос на фирмите в Палатата се заделят за Фонда, а средствата се използват за прояви, в които децата от двете държави общуват и учат заедно и създават приятелства. Тази година проведохме три събития, в които български и румънски деца опознаваха съседната държава – в навечерието на Баба Марта в Гюргево правиха пролетни картички, няколко месеца по-късно румънски ученици празнуваха с новите си приятели от Русе 24 май, а през лятото няколко семейства се включиха в пътешествие до Делтата на Дунав.  

Ако имате интерес да подкрепите инициативите на Фонда, пишете ни.


Още по темата