bg | ro | en |

Новини назад

Balkan Business Summit събра над 250 представители на бизнеса

12.06.2024

Над 250 представители на бизнеса от България, Румъния и Турция се събраха на Balkan Business Summit, който се проведе на 7 и 8 юни в Банско.

Форумът, организиран от Българо-турската търговско-индустриална камара и Българо-румънска търговска камара в партньорство с DEİK - Foreign Economic Relations Board, включваше два панела на тема "Възможности за търговия и инвестиции на Балканите" и "Технологии, иновации, регулаторна рамка и финансиране". Balkan Business Summit e първата обща инициатива между двете камари, която има за цел да разкрие неизползвания потенциал за инвестиции в Източна и Централна Европа.

В приветствието си в началото на събитието председателят на Българо-турската търговско-индустриална камара - Бурхан Немутлу отбеляза, че повече от половината компании с турски капитал в България са членове на организацията, а тя работи изключително успешно от 2012 г. насам.

Мехмет Саит Уянък, посланик на Турция в София, заяви, че има голям потенциал за развитието на българо-турските отношения във всички области. "Търговските отношения между България и Турция непрекъснато се развиват, а обемът на стокообмена ни се увеличава. Турските бизнесмени са инвестирали тук над 2,5 милиарда евро", добави той. 

От своя страна председателят на Българо-румънска търговска камара адв. Виктор Гугушев сподели, че Румъния е втори по големина търговски партньор на България, а погледнато от северния бряг на Дунав, страната ни е в топ 5 за тях. Посланието, което той отправи от трибуната на форума бе за единство между държавите на Балканите, създаване на повече партньорства и подкрепа на бизнеса. Само в нашите две организации членуват 400 компании, а служителите им са близо 100 000. Това е огромен мащаб, това е сила, която може да движи икономиката напред, добави адв. Гугушев.

"В България работят 2500 турски компании, които осигуряват 4500 работни места. В някои части на страната ни хората живеят благодарение на заетостта, осигурена от турските инвеститори", заяви в словото си заместник-министърът на иновациите и растежа Krasimir Yakimov.

Зеки Саръбекир, председател на Турско-българския бизнес съвет на DEİK, заяви: "Днес, когато попитате 85-те милиона души в Турция на улицата: "Коя е съседната страна?", те отговарят "България". България е нашата врата както към Европа, така и към света". Кюбра Казан, председател на Съвета за чуждестранни инвестиции на DEİK, подчерта, че стокообменът между България и Турция расте, но има още потенциал за развитие. 

В дискусионните панели на форума се включиха Бойко Таков - изпълнителен директор на ИАНМСП, Мила Ненова - изпълнителен директор на БАИ, Елеонора Иванова - изпълнителен директор на Българо-румънска търговска камара, дипломати от България, Турция и Румъния, представители на бизнеса.

Медийни партньори на събитието бяха SeeNext, Lider.bg, Bulgarian News Agency (BTA), БНР.


Още по темата