bg | ro | en |

Новини назад

Българският износ за Румъния се увеличава с над 40%

30.01.2023

Български компании вече са лидери в отделни отрасли на румънския пазар и имат сериозен дял в застраховането и дори в кредитирането в северната ни съседка. "Българските инвестиции в Румъния са в пъти повече от румънските в нашата страна и това е тенденция, която се надявам със съвместни усилия да променим", каза служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов. Днес той се срещна с посланика на Румъния Бръндуша Йоана Предеску, съобщиха от Министерството.

Българският износ за Румъния е нараснал с над 40 на сто през първите десет месеца на миналата година и надхвърля 4 млрд. евро., е станало известно на срещата. "Стокообменът за същия период възлиза на 7,247 млрд. евро, като надхвърля първоначалните ни прогнози от 7 млрд. евро за цялата 2021 година", посочи министър Стоянов.

Двете страни се договориха за повече съвместни инициативи през 2023 г., които да насърчат стокообмена и инвестициите между двете държави. Предвижда се и провеждането на заседание на Работна група с експерти от двете икономически министерства през втората половина на 2023 година за консултации и сътрудничество за засилване на двустранното икономическо сътрудничество. 

България и Румъния могат да обменят опит в развитието на индустриални паркове и в политиките по привличане на инвестиции, бе коментирано още по време на срещата.  Бръндуша Предеску представи техния опит за постоянен скрининг на чуждестранните инвестиции и се ангажира да предостави повече информация. 

Отчитането на показателите от статистическите институти на двете държави също бе тема на разговора. Двете институции си партнират на базата на подписан меморандум, но е необходим по-детайлен преглед на данните, посочиха от румънска страна. 

В днешния разговор участваха заместник-министърът на икономиката и индустрията Димитър Данчев и икономическият съветник към посолството на Румъния в България Раду Молдован. 

Източник: БТА

 


Още по темата