bg | ro | en |

Новини назад

В Румъния се произвежда само 20% от битума, необходим за строителството на пътища в страната

20.04.2021

Едва 20% от битума, необходим за строителството на магистрали и пътни съоръжения в Румъния се произвежда на място, а останалите 80% се внасят от близките - България, Полша или Сърбия. В страната има само един производител на суровината - в Плоещ, като от завода излизат годишно около 123 хиляди тона. Румъния строи модерна инфраструктура, но й липсват основни материали, така че се налага да търси варианти за доставки от други държави.

Строителните компании се оплакват не само, че трябва да внасят битум, но от неговата растяща цена. В зависимост от вида на произвеждания асфалт количеството битум в него е между 4,5 и 6% от него, но от финансова гледна точка е най-скъпият продукт в асфалтовата смес. Стойността му формира около 30% от общата цена на асфалта. От септември 2020 г. цената му се е увеличила от 1 600-1 700 леи на тон, до около 2200 леи на тон.

Строителният сектор в Румъния е един от малкото, които не се повлияха негативно от пандемията. Общият обем на строителните работи е нараснал през миналата година средно с 16% в сравнение с 2019 г. Изграждането на пътна инфраструктура и инженерни съоръжения, които формират половината от строителния пазар в страната, се е увеличило с 18,5%. Темпът на растеж ще продължи и през тази година с влагането на европейски средства за довършване на строителните обекти, а някои големи проекти тепърва ще започнат да се изпълняват.


Още по темата