bg | ro | en |

Новини назад

Рекорд в търговията по време на Черния петък в България и Румъния

24.11.2020

Платформата за електронна търговия на мебели и декорация на дома Vivre е генерирала над 10,5 милиона евро от продажби в Черния петък, съобщават от фирмата. Клиентите на Vivre са поръчали и платили около 300 000 продукта. Vivre е член на Българо-румънска палата и работи в девет държави в Централна и Източна Европа - Румъния, България, Словения, Хърватия, Гърция, Полша, Унгария, Словакия и Чехия.

Черният петък в Румъния отбеляза абсолютен рекорд в търговията. В десетото му издание само през платформата eMAG са направени поръчки за 585,7 милиона леи (близо 123 млн. евро), 17% повече спрямо миналата година и 17 пъти повече от преди 10 години. Повече от половината поръчки са платени онлайн и това се случва за пръв път – плащанията с карта да са повече от плащанията в брой. В Румъния са поръчани над 1,7 милиона продукта от 3000 категории, което е ръст с над 30% в сравнение с миналата година. 70% от поръчките от Черния петък ще бъдат изпратени през първите пет дни.

В България също беше отбелязан рекорд. Поръчките в eMAG само за Черния петък са на стойност 47,6 милиона лева (24,4 млн. евро), което е ръст със 17% спрямо 2019 г. От платформата отчитат, че 72,65% от общия трафик е дошъл от мобилни устройства. Поръчаните продукти са 339 812 продукта.

Кампанията Black Friday е ориентир за развитието на електронната търговия и тазгодишното й издание потвърждава тенденциите, възприети от клиентите, отчитат от eMAG - броят на хората, които пазаруват онлайн, се е увеличил значително и техните интереси вече не са само към категорията електроника и ИТ; потребителите приемат мобилните устройства като лесен канал за поръчки онлайн и средната стойност на количката при пазаруване се е увеличила с 9% – до 267 лева.


Още по темата