bg | ro | en |

Новини назад

Годишно общо събрание на членовете на Българо-румънска палата

27.09.2021

Активните фирми, членуващи в Българо-румънска търговско-промишлена палата са точно 77, стана ясно от отчета на Управителния съвет на организацията, представен по време на годишното Общо събрание на членовете. Събитието се проведе в София Еърпорт Център в хибриден формат и позволи среща на живо в ограничен кръг и онлайн участие за компаниите, които нямаха възможност да пътуват до българската столица.

Приветствия към членовете и ръководството на Палатата отправиха Н.Пр. Бръндуша Предеску – посланик на Румъния в България, г-н Ивайло Маринов – ръководител на СТИВ Румъния и г-н Цветан Симеонов – председател на УС на БТПП.

Отчетът за дейността бе представен от изпълнителния директор Елеонора Иванова, която заяви, че организацията днес е устойчива, а 80% от фирмите продължават членството си в Палатата. Също така се подобрява балансът между български и румънски компании, както и техният профил – все повече големи фирми с ясно изразен международен профил и експортен капацитет проявяват интерес за членство в Палатата. С темпа с който растем, считаме, че до края на годината ще имаме интерес за прием от поне 5 нови компании, коментира Елеонора Иванова.

Екипът на Българо-румънска палата работи както за фирмите, членуващи в организацията, така и за външни клиенти и съдейства най-често за създаване на директни контакти с потенциални клиенти или партньори, както и с пазарни проучвания. Най-честите запитвания и тази година бяха за:

  • Информация за пазара – регулации, регистрационни режими, проучвания на конкуренцията и информация за ценови равнища;
  • Подкрепа за намиране на клиенти – предоставяне на контактна информация и осъществяване на контакт с потенциални партньори;
  • Адаптиране на бизнес кореспонденция на румънски език, консултиране съдържанието на сайтове, подготовка на презентации и друга официална документация;
  • Справки за актуално състояние на потенциален партньор от съседната страна;
  • Съдействие относно регистрации на юридическо лице, търговска марка, ДДС и други, които БРТПП изпълнява съвместно с експертите в партньорската си мрежа.

 

През 2021 г. заради Covid-ограниченията и фокусирането върху индивидуалната подкрепа за фирмите, Палатата организира 12 собствени и партньорски събития. Най-мащабното от тях беше Европейската бизнес нетуъркинг вечер, в която се включиха над 450 участници от български фирми и международни компании, работещи в България. В рамките на Учебния център към БРТПП бяха проведени 4 езикови курса по румънски език.

В своите 18 години Българо-румънска палата гради и поддържа ценни контакти със сродни организации и публични власти не само в двете съседни държави, а и в другите европейски страни. През последната година екипът работи по различни проекти с 27 нови организации в повече от 10 европейски държави. „Палатата има безупречна репутация сред институционалните си партньори и е сочена често за една от най-активните билатерални палати. Това носи директни ползи и за фирмите ни членове, тъй като все по-често виждаме как непознати компании, откликват по друг начин, когато се свързваме ние с тях, за да представим някоя наша компания.“, коментира изпълнителният директор Елеонора Иванова. 

Ръководството на Палатата продължава да работи за преодоляване на инфраструктурните проблеми и транспортната свързаност между двете държави.

Участниците в Общото събрание приеха нови членове в Управителния съвет на Българо-румънска палата – адвокат Елена Греку, управляващ партньор в адвокатска кантора „Греку и Партньори“ (Румъния), Филип Мутафис – Пейсера (България) и Октав Щефан – СмартПойнт Консултинг СРЛ (Румъния).

Вижте краткия отчет за дейността на Палатата за изминалите 12 месеца тук


Още по темата