bg | ro | en |

Новини назад

„Булмаркет“ превръща бившия вагонен завод в Русе в хай-тек парк

01.06.2021

Превръщането на Русе в логистичен хъб, съчетаващ различни видове транспорт придобива все по-ясни очертания. Градът е най-големият пристанищен, икономически и културен център по българското поречие на Дунав. В него се пресичат два европейски транспортни коридора: Коридор 7 и Коридор 9. Русе дава възможности за превоз на товари с автомобилен, железопътен и воден транспорт, а близостта на летище в непосредствена близост до града обогатява неговото портфолио.

Проектът ДИОНИСУС, в който от България участници са Българо-румънска палата и „Порт Булмаркет“ има за задача да улесни интеграцията на Дунавския регион към интелигентните и устойчиви мултимодални транспортни вериги. И докато партньорите в консорциума правят проучвания, подготвят доклади, анализи и правят препоръки за отстраняване на констатираните недостатъци, „Булмаркет ДМ“ постепенно реализира фирмени цели, които ще окажат благотворно влияние както върху града, така и върху целия Дунавски регион.

Преди дни официално беше обявено, че компанията планира да превърне бивш завод за ремонт на локомотиви и вагони в Русе във високотехнологичен индустриален парк, като планира инвестиции за общо 42 млн. евро до края на 2022 г.  „Булмаркет“ има собствено пристанище, от години много успешно работи на българския пазар за превоз на товари по жп линиите в страната, а наскоро получи лиценз за жп превози и в Румъния. Одобреният идеен проект за възобновяване дейността на бившия Локомотивен и вагонен завод в Русе предвижда запазване на всички съществуващи производствени халета, съобщиха от компанията. Планира се въвеждането на високотехнологично производство, както и сериозна научно-изследователска дейност в партньорство с два университета в сферата на иновациите в железопътния транспорт.


Още по темата