bg | ro | en |

Новини назад

Подкрепа за българския бизнес от държавата

20.03.2020

Два механизма в подкрепа на бизнеса предвижда българското правителство в извънредното положение: за подкрепа на заетостта и за осигуряване на буфери на търговските фирми, които се притесняват за обслужването на кредитите си.

Държавата ще даде възможност на фирмите, които са готови да се разделят със служителите си заради кризата, да ги задържат за още 3 месеца, като поема 60 % от възнагражденията им. Компаниите ще трябва да покрият останалите 40% от заплатата на персонала си.

Втората мярка предвижда увеличение от 500 млн. лв. на капитала на Българската банка за развитие (ББР). Мерките, които ще предприеме ББР, ще поддържат банковата система в периода на извънредни обстоятелства, като осигури достъп до финансиране на малките и средни предприятия през банките. Фокусът на мерките е портфейлна гаранция, която ББР чрез увеличения си капитал ще може да предостави на заинтересованите банки по определени критерии.

Обсъждат се и технически мерки, свързани с отлагане на срокове на декларации пред НСИ, годишното счетоводно приключване, декларации по ЗКПО и др., които правителството ще предложи в общ пакет за периода на кризата.


Още по темата