bg | ro | en |

Новини назад

Какво влиза в сила на 1 януари в България

03.01.2023

По календар 2023 г. има 248 работни дни, 14 почивни дни заради официални празници и още 103 почивни дни в съботите и неделите. Годината започва с промени в някои правила - нови цени на винетките и природния газ, различни условия за пенсиониране, промени в някои данъци и социални плащания. Информация от dnevnik.bg.

Минималната заплата се вдига

Минималната работна заплата от 1 януари 2023 г. става 780 лева, реши на последното си заседание за миналата година служебното правителство. С решението на кабинета увеличението на минималната заплата ще е с 9.9 на сто в сравнение с досегашния размер от 710 лв. За по-малко от година ръстът ще е точно с 20 процента, коментира вицепремиерът и служебен министър на труда Лазар Лазаров, цитиран от БТА. Новото повишение ще струва на бюджета за една година малко над 300 млн. лева.

Нови цени на природния газ

Цените на парното и на тока за бита няма да се вдигат от Нова година стана ясно след заседанието на Комисията за енергийно и водно регулиране. Цената на природния газ за януари ще 179.33 лв. за мегаватчас (MWh), като в тази цена не влизат цените за достъп, пренос, акциз и ДДС. На тази цена държавното дружество "Булгаргаз" ще продава природния газ на крайните снабдители и на топлофикационните дружества.

По-евтини винетки

Всички видове винетки за леките автомобили поевтиняват с около 10%. Годишната става 87 лв., тримесечната - 48 лв., месечната - 27 лв., седмичната - 13 лв., а уикенд-винетката - 9 лв.

Промени при данъците

Прагът за регистрация по данъка върху добавената стойност (ДДС) се увеличава от 50 хил. на 100 хил. лв. Всяко данъчно задължено лице с облагаем оборот 100 000 лв. или повече за период не по-дълъг от последните 12 последователни месеца преди текущия месец е длъжно в 7-дневен срок от изтичането на данъчния период, през който е достигнало този оборот, да подаде заявление за регистрация по закона за ДДС, гласи текстът, приет от Народното събрание още през юли 2022 г. Когато оборотът е достигнат за период не по-дълъг от два последователни месеца, включително текущия, лицето е длъжно да подаде заявлението в 7-дневен срок от датата, на която е достигнат оборотът.

Специалната мярка ще се прилага до 31 декември 2024 г. - датата, до която държавите членки на ЕС трябва да транспонират Директива (EC) 2020/285 на Съвета. В нея се предвижда от 1 януари 2025 г. прагът да бъде 85 000 EUR или равностойността в национална валута.

ДДС за хотелите, книгите и учебниците, бебешките храни, хигиенни артикули, както и на вестниците и печатни издания е 9%. Намаленият размер на данъка беше приет по време на ковид-пандемията като част от насърчителните мерки за бизнеса, срокът за които изтичаше в края на 2022 г. В последните дни на декември в "Държавен вестник" беше публикувано изменение на закона, с което намалената ставка за тези категории продължава да важи.

Отпада обаче намаленият размер на ДДС за ресторантите и кетъринг услугите, за организираните екскурзии и за използването на спортни съоръжения.

Увеличава се възрастта за пенсиониране

Изискванията за навършени години и осигурителен стаж се увеличават по график. Според него през 2023 г. мъжете ще придобиват право на пенсия при навършени 64 години и 6 месеца и осигурителен стаж от 39 години и 4 месеца. Жените получават право на пенсия при навършени 62 г. с натрупан стаж от 36 години и 4 месеца стаж.

Увеличението ще продължи в годините докато не достигне до 65 г. с 37 г. стаж за жените и 65 г. и 40 г. стаж за мъжете. За мъжете това ще стане през 2029 г., а за жените - през 2037 г.

Хората, които нямат достатъчно осигурителен стаж, но са плащали осигуровки поне 15 г., могат да се пенсионират със социална пенсия, ако са навършили 67 г.

Линията на бедност се вдига

Линията на бедност се увеличава с 22% и достига 504 лева. Показателят е важен за хората с увреждания, защото по него се изчислява финансовата подкрепа по Закона за хората с увреждания. След първи юни, когато влизат в сила промени в Закона за социалното подпомагане, с линията на бедност ще бъдат обвързани и всички останали социални помощи.

 


Още по темата