bg | ro | en |

Новини назад

Факт е първата българска чатбот програма на тема Covid-19

06.04.2021

Skilly е българска платформа, която създаде тематичен чатбот, посветен на Covid-19.  Той информира потребителите за това каква е разликата между коронавирус и грип, как да се предпазят от заболяването, кога да потърсят лекар. Росен Живков, основател на Skilly, посочва, че обработката на информацията за създаването на бота е отнела около месец, като са използвани данни на Световната здравна организация. Информацията е валидирана от експерти, които потвърждават, че насоките са коректни.

По отношение на бизнес модела на компанията Росен Живков обяснява, че Skilly е платформа за създаване на чатботове и Covid-19 е само един от тях. Конкретно този чатбот е предоставен за ползване на обществото и институциите безплатно. В момента работата върху него е съсредоточена при превенцията на здравето на хората – укрепване на имунната система, прием на витамини и минерали.

Една от най-големите слабости на всеки чатбот е начинът, по който се комуникира. „Той трябва да се приема като много бърза машина, а не като лекар, на когото да се изредят всички симптоми и да каже какво трябва да се направи“, казва Росен Живков. Има много области, в които бизнесът има нужда от подобен софтуер, включително в сферата на обслужването на клиенти, тъй като чатботът пести време и усилия и дава много бързи отговори на хората, които имат проблем в дадена област.

Използването на изкуствения интелект за решаването на бизнес проблеми е сред задачите на проекта DIHUB - ДИГИТАЛЕН ИНОВАЦИОНЕН ХЪБ ЗА ОБЛАЧНИ УСЛУГИ. На различни места в Европа ще бъдат създадени пет дигитални хъба, в които ще участват ученици с интерес към технологиите и фирми, които искат да разработят нови цифрови услуги.


Още по темата