bg | ro | en |

Новини назад

COVID-19 в България – ограничения и препоръки

10.03.2020

Шестимата заразени с коронавирус в България и още 31 потвърдени случая в Румъния поставят двете държави пред напълно непозната ситуация.

Заради регистрираните случаи на COVID-19 на територията на България министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде заповеди, с които нарежда на територията на цялата страна да се преустановяват посещенията на културни събития, в това число и кина; спортните срещи да се провеждат без публика, забранява се и провеждането на всякакви масови събития, в които участват деца – състезания, олимпиади, организирани пътувания.

Ученическата ваканция в цялата страна остава до 11 март, но в областите Плевен и Габрово (където са регистрираните случаи) тя се удължава до второ нареждане. В болниците в тези два града се въвежда 14-дневна карантина.

Много общини, в които няма регистрирани случаи на коронавирус, вземат превантивни мерки. В София започва редовна дезинфекция в градския транспорт, както и на станциите на метрото.

Авиокомпаниите спряха полетите си от България към Северна Италия. Властите препоръчват спазването на лична хигиена и ограничаване на контактите. Контрол на границите на страната осъществяват освен граничните полицаи, но и здравни инспектори.

 


Още по темата