bg | ro | en |

Новини назад

Извънредно положение в България заради коронавируса

13.03.2020

По предложение на Министерския съвет, Народното събрание прие решение за обявяване на извънредно положение в България заради COVID-19. Мерките ще бъдат в сила до 13 април 2020 г.

Предстои да бъдат затворени границите на страната, училищата и университетите спират учебните занятия в сградите си, затварят се нощни клубове, барове, дискотеки, ограничава се посещението на масови събития, ще има санкции за неспазване на карантината.

Във връзка с усложняващата се епидемична обстановка, свързана с разпространението на коронавируса, до края на март се затварят увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, търговски обекти и центрове, заведения за обществено хранене с изключение на магазините за хранителни стоки, аптеките и дрогериите, съобщава dnevnik.bg като се позовава на заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.

  • Преустановяват се учебните занятия и всички извънкласни мероприятия в училищата, университетите и в другите обучителни институции и организации. При възможност се въвежда дистанционна форма на обучение;
  • Преустановяват се посещенията на децата в детските ясли и детските градини.
  • Преустановява се провеждането на всякакъв вид масови мероприятия, включително спортни, културно-развлекателни и научни (кина, театри, концерти, музеи, конференции, симпозиуми, спортни и СПА центрове, фитнес зали и други).

Заповедта препоръчва на всички работодатели в зависимост от спецификата и възможностите на съответната трудова дейност да въведат дистанционна форма на работа на служителите си. В болниците се преустановяват детските и женските консултации, профилактичните прегледи и имунизации, приемът и провеждането на планови операции, включително присаждането на органи от живи и трупни донори, както и свижданията във всички лечебни заведения.

Срокът и обхватът на мерките може да бъде променян в зависимост от развитието на епидемичната ситуация в страната.


Още по темата