bg | ro | en |

Новини назад

Извънредно положение и в Румъния

16.03.2020

От понеделник (16 март) влиза в сила извънредното положение в Румъния. Съобщението направи президентът Клаус Йоханис в събота, след като кабинетът Орбан 2 положи клетва. Предприетите мерки все още не са обявени, но правителството заяви, че те ще бъдат посветени ексклузивно за борбата с епидемията.

Министърът на вътрешните работи Марчел Вела каза, че работна група ще предложи на президента мерки, предвидени за  извънредното положение. "Знам, че това включва промяна в начина на живот, но също и момент на страх или неразбиране и призовавам за спокойствие и солидарност", каза Вела.

След като влезе в сила извънредното положение, министърът на вътрешните работи става първи по правомощие след президента. Координацията и прилагането на разписаните мерки за инвънредната ситуация стават приоритет на Министерството на администрацията и вътрешните работи.

Премиерът Людовик Орбан заяви, че е възможно да се ограничат цените на някои лекарства, маски, ръкавици или дезинфектанти след обявяване на извънредното положение, както и възможността за ограничения, които в момента не биха били предвидени. Той заяви, че окончателната форма на документа с мерките, свързани с извънредното положение, принадлежи на президента.

Министърът на образованието Моника Анисиe каза, че училищата ще останат затворени до Великден.


Още по темата