bg | ro | en |

Новини назад

Добри практики и нови инициативи за Дунавските пристанища

29.11.2021

Danube Ports Day 2021 събра повече от 70 експерти, които обсъждаха потенциала на пристанищата, електрификацията на флота и устойчиви логистични решения. Събитието бе част от проекта DIONYSUS и бе организирано от екипите на Pro Danube Management и Пристанищната администрация Вуковар, с подкрепата на мрежата на Дунавските пристанища.

Г-н Силвиу Метерна от Pro Danube Romania (водещият партньор по проекта) представи обща информация за DIONYSUS. Аудиторията получи подробна информация за възможностите за финансиране от новата транснационална програма Interreg Danube, както и за Механизма за свързване на Европа. Бяха представени примери за добри практики в областта на електрификацията на флота по Дунав, както и устойчиви логистични и пристанищни решения в градските райони.

От хърватската компания iCAT, специализирана в иновативен дизайн на кораби и корабостроене, представиха концепция за пътнически кораб, захранван със слънчева енергия, а от Университета в Антверпен споделиха „Проект за интелигентни водни пътища“, свързан с разпределението на товари в Гент чрез използването на реките и каналите в града.

Г-н Робърт Рафаел от името на DPN разказа за устойчивите практики на доставчици на логистични услуги, работещи в градската зона на Будапеща, а г-н Александру Крациун от DP World Constanta сподели инициативи, които ще бъдат разгърнати в Дунавския регион.


Още по темата