bg | ro | en |

Споделен опит / успешни истории назад

Познавате ли пазара на хранителни продукти в Румъния?

27.11.2020

Много често получаваме запитвания от български производители - кои са дистрибуторите на хранителни и битови стоки в Румъния. В тази статия решихме да ви запознаем отблизо с някои от най-големите играчи на пазара, за да придобиете представа кои са те и  какви продукти на кои марки продават на север от Дунав.

Interbrands marketing & distribution SRL е един от най-големите дистрибутори на хранителни и нехранителни стоки в Румъния. Оборотът на компанията за миналата година надвишава 200 милиона леи. Фирмата държи около 8% от пазара на бързооборотни стоки и зарежда над 27 000 магазина в цялата страна всяка седмица. Сред брандовете, които представлява са Johnson & Johnson, Sarantis, Scandia, Barilla, Maxim's, Mars, Dr. Oetker и др.

Повече от 25 години Macromex е лидер в продажбата на замразени и охладени хранителни продукти в Румъния. Компанията работи в няколко направления – търговия и дистрибуция на международни марки, продажба на сладолед, изделия от тесто, ХоРеКа. Собствеността й е  изцяло румънска, а оборотът ѝ за 2019 г. е 750 милиона леи. Сред 1700-те продукта, които компанията предлага, са Edenia - водеща премиум марка за замразени храни с богата гама в различни категории, Corso – сладолед №1 в Румъния и др.

Сред големите дистрибутори на тютюневи изделия е SC Luzan Logistic SRL, който покрива 12 области в югозападна Румъния и M.Tabac SRL, които освен тютюневи изделия и аксесоари, продават и продукти под собствени марки, както в Румъния, така и извън страната.

Simba Invest SRL се нарежда сред най-големите дистрибутори на потребителски стоки в Румъния, като партнира с големите вериги - Метро, Карфур, Дедеман, Аушан, Кора, Профи, Кауфланд и др. Портфолиото на продуктите им обхваща от храна за животни, хигиенни продукти, алкохолни и безалкохолни напитки, кафе, до захарни изделия – дъвки, бисквити, шоколади, десерти.

В сферата на битовата химия сред най-големите дистрибутори се нарежда Elgeka Ferfelis Romania SA, която предлага продуктите на Хенкел, Арома, Септона, и др. Компанията има клонове в цялата страна и работи в партньорство с около 50 по-малки дистрибутори.

Освен лидерите, които сме представили по-горе, има и стотици други компании, ангажирани с дистрибуция на хранителни обекти. Има обаче няколко специфики, които е добре да бъдат взети предвид, когато български компании се насочват към Румъния.

  1. Работата с най-големите национални дистрибутори е сериозно предизвикателство не само за средните, а и за големите български производители. При тях изискванията за разнообразие на портфолиото, обем на продукцията и цените са много големи.
  2. Съществуват много регионални и специализирани дистрибутори, чрез които по-лесно ще достигнете до първите си клиенти. Те проактивно търсят партньори от България и често се обръщат към нас за съдействие и разпространение на информация.
  3. Проверявайте в Офертния център на Палатата за нови обяви. Почти всяка седмица с нас се свързват румънски компании, които търсят доставчици от България. Не забравяйте, че румънският пазар е много чувствителен по отношение на цената и имайте готовност да понесете негативи (поне в началото).
  4. Дори и да не виждате сред обявите тази, която смятате, че е релевантна за вас, потърсете ни, за да потърсим бъдещите ви партньори заедно. Намирането на подходящ дистрибутор изисква индивидуален подход, съобразен с вашите продукти, очаквания и възможности.

Още по темата