bg  |  en  |  ro  | 

Новини назад

Е-винетки и тол система влизат в сила в България през 2019

20.12.2018

От 17 декември започна продажбата на новите електронни винетки в България. Те ще влязат в сила от 01.01.2019 г. като до края на 2018 г. ще важат единствено старите стикери.

Цените на пътната такса остават непроменени: годишна – 97 лв., тримесечна – 54 лв., месечна – 30 лв., седмична – 15 лв. Въвежда се и уикенд винетка,която ще важи от 12:00 ч. в петък до полунощ в неделя, на цена 10 лв.

Е-винетките могат да бъдат купени онлайн през сайта на новосформираното Национално Тол Управление, където плащането се извършва с банкова карта (дебитна или кредитна) или с банков превод, като в този случай се изисква това да се случи няколко дни преди пътуването. За закупуване на е-винетка е необходимо попълване на регистрационния номер на автомобила, националност на превозното средство и начална дата на винетката. Клиентът трябва да въведе и имейл адрес, на който да получи своята електронна винетка.

От 1 януари винетка ще може да се закупи и от някой от 500-те специално обособени терминали за самотаксуване, които ще бъдат разположени на граничните пунктове, както и в различни търговски обекти. Тези терминали ще работят на 8 езика – български, английски, румънски, немски, гръцки, сръбски, руски и турски. При тях ще може да се плаща единствено с банкови карти и предоставянето на имейл е задължително. Освен това, е-винетки ще могат да се закупят и в брой на обичайните места – на каса в бензиностанции, търговски обекти и пощенски клонове.

Всички стикери, закупени през 2018, ще продължат да важат до изтичането на техния срок. От Агенция пътна инфраструктура препоръчват те да бъдат превърнати в електронни, което е възможно през сайт bgtoll.bg или чрез специално мобилно приложение. Водачите, които не го направят, няма да бъдат глобявани, но могат да бъдат спирани често за проверка, тъй като в базата данни няма да има информация, че имат актуална винетка. От 1 януари проверка за редовно заплатена винетка ще се извършва от Национално тол-управление към АПИ. Служителите му ще разполагат с автомобили, оборудвани с уреди за разпознаване на регистрационния номер и ще проверяват в базата данни дали за този автомобил има заплатена винетка. Те ще имат право да спират водачите и да проверяват документите им. Освен тези патрули, по пътната мрежа ще действат 300 стационарни камери, които да следят за нарушители.

Глобата за шофиране без редовна винетка ще остане 300 лева, а за тежкотоварните МПС – до 3000 лв. Освен тази глоба, ще бъде въведена и компенсаторна такса, която ще позволи на водачите на автомобили дори и да бъдат хванати без винетка да могат да завършат пътуването си в рамките на календарния ден. Тези такси предстои да бъдат одобрени, но се предвижда за леки автомобили (до 3,5 тона) да са 70 лв., за автомобили от 3,5 до 12 тона – 125 лв., а за най-тежките – 175 лв. Плащането на глобата може да се извърши и на място с банкова карта, а ако водачът няма възможност да плати веднага, ще има 2 седмици да го направи, след което глобата се вдига до 300 лв.

При наличие на неплатени винетни глоби, автомобилите няма да могат да минат през технически преглед, както и да напускат страната.

От 16 август 2019 г. превозните средства с обща допустима маса над 3.5 тона ще заплащат тол такса за изминато разстояние вместо винетна такса, както е сега. Плащането ще позволи на превозното средство да измине определено разстояние между две точки на даден пътен участък. Таксата за всеки участък ще е различна и ще зависи от множество фактори: технически характеристики на пътния участък, изминато разстояние, категория на превозното средство, броят на осите му и екологичните му показатели.

Повече информация за новата тол такса може да намерите на сайта на Национално Тол Управление.


Още по темата