bg | ro | en |

Споделен опит / успешни истории назад

Как науката решава реални проблеми на бизнеса

30.03.2020

Какво обединява труден за решаване логистичен проблем и група млади учени от Русе? Има ли как да се пресекат знанията на математиците и много конкретните нужди на бизнеса? Кое тежи повече – сериозната теоретична подготовка или опитът от реалния бизнес?

Двама току що завършили студенти и техният преподавател (не много по-голям от тях) разбират за проблем в голяма транспортна компания. Казусът е свързан с логистика, те пък са математици и информатик, които виждат решения навсякъде. И тук някъде се оказва, че има липсващо звено, което не позволява задачата да намери своя отговор.

Предприемаческото мислене се оказва мостът, който свързва математическите модели и практическите казуси в името на крайната цел – оптимизиране на процесите във фирмата.

Историята: По време на презентация в Университета на една от най-големите куриерски компании става ясно, че има проблем, който затруднява работата ѝ – камионите, които пътуват до различни точки не винаги са достатъчно натоварени, различните точки за доставка на пратките усложняват маршрутите и затрудняват точните изчисления на себестойността на услугата.

Някъде по това време Слави Георгиев, Антон Ангелов и Иван Георгиев се записват на курс по предприемачество, който Българо-румънска търговско-промишлена палата провежда заедно с Русенската търговско-промишлена палата, по проект „Предприемачеството – пряк път към успеха“.

Пътят: Освен теорията, поднесена изключително достъпно – от базовите знания по икономика – капитал, форми на търговска дейност, персонал, правни отговорности, финансово планиране и етапите на  превръщане на идеята в бизнес, най-ценната част от обучението се оказва възможността за консултации с хора от различни сектори на икономиката. Екипът математици се среща с транспортни фирми (за да се разбере мащабът на проблема), с консултанти – за оформлението на идеята и нейното представяне, юристи – за регистрацията на бъдещата си фирма и защитата на авторското право върху продукта, който разработват.

Решението: Екипът разработва софтуер, които бързо изчислява и преценява как оптимално да се напълнят камионите, които да тръгнат към разпределителните центрове. Младежите скоро ще регистрират фирма и опровергават тезата, че решенията, които виждат математиците са разбираеми само за тях. Точно обратното – продуктът им ще влезе в употреба съвсем скоро и ще облекчи транспортните компании. Те предвиждат оптимизацията на маршрутите на превозните средства, което ще доведе до икономия на гориво и намаляване на въглеродните емисии на бизнеса.

А предприемачеството… то не е задължително да е вродено, може и да се научи. Вярваме, че с опита, който ние в Българо-румънска палата и нашите партньори имаме, можем да сме полезни както на младите хора с идеи, които търсят реализация, така и на фирмите, които имат нерешени казуси и търсят различната гледна точка към тях.


Още по темата