bg | ro | en |

Новини назад

euShipments.com привлече финансиране до 7.5 милиона евро

25.03.2022

Българската euShipments.com, лидер в предоставянето на цялостни куриерски, логистични и фулфилмънт решения за електронни търговци от България и Централна и Източна Европа затвори първия си рунд на външно финансиране с компанията за дялово инвестиране BlackPeak Capital, която ще инвестира до 7.5 милиона евро през втория си фонд - BlackPeak Southeast Europe Growth Equity Fund. Набраният капитал ще бъде използван за ускоряване на растежа чрез придобивания и за по-мащабна органична експанзия на регионалните и западноевропейски пазари. euShipments.com е дългогодишен член на Българо-румънска палата и заедно организираме събитието Българо-румънски онлайн партньорства на 14 април.  

Електронното пазаруване расте с бързи темпове, както на глобално, така и на регионално ниво. Пазарите от Централна и Източна Европа са сред най-динамичните поради бързото навлизане на онлайн търговията към нивата от Западна Европа. Все повече търговци от региона, които доскоро продаваха само от физическите си магазини, се насочват към онлайн продажбите, а тези с вече установени е-магазини, реализират постоянен ръст в обема на своите поръчки и пратки. В резултат на това, всички те все по-често търсят решения, които да улесняват изпращането и доставките на стока извън границите на техните държави, като същевременно се поддържат ниски разходи за доставка и високо качество на услугата.

“Нашите клиенти са вече фокусирани към продажби в премиум пазарите от Западна Европа, което за нас означава, че трябва да изградим стабилно присъствие там преди тях. Уверени сме, че партньорството ни с BlackPeak Capital и техния опит в реализирането на стратегии за международно разрастване ще ни помогнат да стигнем дотам по-бързо.”, коментира Лора Димитрова, съосновател и финансов директор на euShipments.com.

euShipments.com предлага пълен набор от услуги за нуждите на онлайн търговците от региона, които изнасят своята стока на европейските пазари. Светлозар Димитров и Лора Димитрова, основателите на компанията, успешно са изградили собствена мрежа за доставки с над 30 местни куриерски компании, която покрива всички държави членки на Европейския съюз и Обединеното Кралство, което позволява директното инжектиране на пратки на местно ниво. Изградената IT платформа е интегрирана с клиентите и предоставя достъп в реално време до широкото портфолио от услуги, включващо доставки до личен или бизнес адрес, до lockers и PuDo локации, както и към всички възможни опции за return management и наложен платеж, които са нужни на електронните магазини. Едно от основните предимства на euShipments.com е, че за всеки от покриваните пазари, тя осигурява на своите клиенти поне две независими опции за доставка от няколко разпознаваеми и проверени местни куриерски компании. По този начин онлайн търговците могат да са сигурни, че ще получат надеждна, бърза и ефективна доставка, дори в най-натоварените и пикови периоди през годината.

Светлозар Димитров, съосновател и изпълнителен директор на euShipments.com, коментира: “Преди две години пред нас се оформиха две много различни опции за „вдигането“ на компанията на следващото ѝ ниво. Да продадем мажоритарен дял на стратегически инвеститор, който да ни отведе в желаната от него посока, или да намерим финансов партньор с опитността на BlackPeak Capital, който да ни помогне да осъществим придобивания в ЦИЕ и Западна Европа и по този начин да продължим да надграждаме euShipments в посоката, в която ни насочват нашите клиенти.”

От създаването си euShipments.com расте органично с бързи двуцифрени темпове и през 2021 достига приходи от 8 милиона лева. Полученото финансиране идва като естествено продължение в развитието на компанията, която преди месец откри своя първи склад в Будапеща, Унгария. Той има за цел да оптимизира транзитните времена за доставка до редица ключови онлайн пазари, като същевременно намали цената на доставките. В допълнение, новооткритата локация позволява обработване и изпращане на пратки до 8 държави: Унгария, Словакия, Словения, Чехия, Полша, Австрия, Италия и Хърватия.
 

“Инвестицията в euShipments.com е част от нашата стратегия да инвестираме в нишови лидери от бързорастящи индустрии. Планираме да използваме средствата за стратегически придобивания и консолидиране на този фрагментиран пазар, както и за реализиране на иновативни стратегии за подобряване качеството на услугата.” казват Ангел Стефанов и Ивайло Господинов от BlackPeak Capital.

Консултанти по сделката бяха XfigureFinance, които водиха транзакцията от страна на euShipments.com като техни финансови консултанти, KPMG извършиха финансов и данъчен дю дилиджънс, GCI Management, бизнес дю дилиджънс, Schoenherr, правен дю дилиджънс и бяха правни консултанти от страна на BlackPeak Capital, а Wolf Theiss от страна на euShipments.com.

„С екипа на xFigureFinance активно следим развитието на свързаните с електронната търговия решения в сектор логистика и последна миля. Предвид потенциала на пазара, качеството на услугата и капацитета на ръководния екип, euShipments.com има всички предпоставки да се превърне в значим играч на европейско ниво.”, каза Росица Чопева- Янчева, управляващ партньор в XfigureFinance

За euShipments.com

Компанията е интегратор на куриерски услуги, фокусиран върху онлайн търговията и лидер в предоставянето на решения за онлайн търговци от 27 пазара от Европа. euShipments.com оптимизира

изпращането, складирането, проследяването и доставката на пратки чрез собствена мрежа от местни куриери и складови бази в стратегически точки от Европа. Основният хъб на компанията е позициониран в гр.  Русе  на  българоумънската  граница,  откъдето  компанията  разпределя  пратките  към  техните дестинации чрез иновативна технологична платформа, която интегрира в реално време клиентите, насочва пратките към най-оптималните партньори и предоставя информация за проследяване и мониторинг на цялостния процес. За повече информация, моля посетете:  www.eushipment.com.

 

За BlackPeak Capital

BlackPeak Capital е създаден през 2014 г. и е насочен към инвестиции в дялов капитал за растеж от 5-10 милиона евро в бързо-развиващи се малки и средни предприятия в България, Румъния, Словения, Хърватия и Сърбия. Вторият фонд на BlackPeak Capital, BlackPeak Southeast Europe Growth Equity Fund, е фокусиран върху партньорство с предприемачи от региона с амбицията да изграждат компании на световно ниво на базата на постоянни иновации, органичен растеж и придобивания. BlackPeak Southeast Europe Growth Equity Fund е финансиран с подкрепата на Европейския инвестиционен фонд (EIF) по програмите COSME  и  JEREMIE,  Европейската  банка  за  възстановяване  и  развитие  (EBRD),  Международната финансова корпорация (IFC), румънския пенсионен фонд BCR Pensii и други европейски частни институционални инвеститори. BlackPeak Capital има четири регионални офиса в София, Букурещ, Любляна и Виена. За повече информация, моля посетете:  www.blackpeak-capital.com.


Още по темата