bg | ro | en |

Новини назад

euShipments.com инвестира в словашката фулфилмънт компания Swiss Point Data s.r.o.

12.03.2024

  • Словашкият фулфилмънт оператор Swiss Point Data стана четвъртата компания в логистичната група на euShipments.com, засилвайки позициите ѝ в Централна Европа.
  • Инвестицията е част от стратегията за ускорен растеж на euShipments.com, подкрепената от фонда за дялово инвестиране BlackPeak Capital

Базираната в Братислава Swiss Point Data се очаква да допринесе за развитието на групата, като съчетае своята стратегическата локация с над 20-годишния си опит в областта на фулфилмънта и логистиката за електронна търговия. Създадена през 2002г., към момента компанията е един от водещите фулфилмънт оператори в Словакия, надежден партньор за широк спектър от бизнеси - от стартиращи онлайн магазини до големи международни играчи. Като част от групата на euShipments.com, Swiss Point Data ще може да предложи на своите клиенти цялото портфолио от услуги на над 50 от водещите куриерски компании в Европа и повече от 600 метода на доставка, улеснявайки растежа на бизнеса им в международен план.

Новата сделка e четвъртата за euShipments.com от началото на партньорството ѝ с фонда за дялови инвестиции BlackPeak Capital. Тя е част от стратегията за ускорен растеж чрез придобивания, която позволява на дружеството да увеличи логистичния си обхват на ключови за компанията европейски пазари и постоянния стремеж на компанията да предлага още по-качествена услуга на своите клиенти. В рамките на 2023г. euShipments.com придоби хърватската Pick&Pack, румънската Helpship, както и още един конкурентен интегратор на куриерски услуги от региона.

За втора поредна година дружеството е един от водещите български представители в престижния списък с най-бързо развиващите се компании в Европа на Financial Times, като тазгодишната класацията беше публикувана броени дни преди официалното сключване на партньорството със Swiss Point Data. Изпълнителният директор на euShipments.com Светлозар Димитров коментира ускореното бизнес развитие на компанията през годината така:

“Наред със силния органичен растеж в последните няколко години, през 2023г. претърпяхме и мащабен неорганичен ръст базиран на успешно затворените сделки по придобиване на компании от бранша. До скоро наши конкуренти, сега тези компании са вече наши стратегически партньори и част от групата на euShipments. Вече имаме бизнес единици в пет европейски държави. Синергиите на обединената група от компании води до по-ефективно управление на цялата логистична мрежа на euShipments.com. Подобряваме значително качеството на услугите си, транзитните времена за доставка и сме в състояние да предложим редица нови услуги, които да направят клиентите ни още по-конкуретни при продажби и доставки на международни пазари.”

Swiss Point Data s.r.o. ще запази сегашната си корпоративна структура с изпълнителен директор Ондрей Холик, който има дългогодишен опит в логистиката и фулфилмънта. В новия борд на директорите на словашката компания влизат Матуш Герек – дългогодишен служител и акционер в компанията, както и Вихрен Бисет – търговски директор на euShipments.com

“Стратегическото ни партньорството с euShipments.com представлява важен етап от развитието на нашата компания. Swiss Point Data ще разшири географския си обхват, съчетано с предлагането на по-разнообразни логистични решения за нашите клиенти. Това носи значителни възможности за растеж и иновации, които са интегрална част от стратегията ни за засилено международно присъствие.” - коментира Холик.

„Изключително щастливи сме от успешното приключване на тази сделка за euShipments.com. Словакия е стратегически значим пазар за групата поради своята близост до важни пазари от Централна Европа като Чехия, Полша и Австрия. Убедени сме, че в лицето на Ондрей и неговия екип, euShipments.com е намерил най-правилният партньор за реализиране на съвместната стратегия за затвърждаване на пазарното присъствие в ЦИЕ и предоставянето на висококачествена, всеобхватна и гъвкава логистична услуга на най-бързо растящите онлайн търговци от Европа и отвъд.“ – коментира Ангел Стефанов, партньор във фонда BlackPeak Capital.

Официалното споразумение по сделката беше заверено от упълномощените представители на euShipments.com и Swiss Point Data едновременно в две различни държави - Словакия и България. Консултанти по сделката от страна на euShipments бяха Mazars Slovakia, които извършиха финансов и данъчен дю дилиджънс, а Schoenherr Slovakia - правен дю дилиджънс и документация по сделката. Swisspoint беше представляван от адвокатското дружество Majerník & Miháliková.

 

За Swiss Point Data: Създадена през 2002 г., Swiss Point Data е един от водещите фулфилмънт оператори в Словакия. Компанията, със седалище в Братислава, е известна със своята надеждност и дългогодишно партньорство с широк спектър от бизнеси. От стартиращи онлайн магазини до големи международни играчи, Swiss Point Data постигна признание като доверен логистичен съюзник в екосистемата на електронната търговия в Словакия и региона. От началото на 2024 г. компанията е част от международната група на euShipments.com и логистична й мрежа, покриваща целия ЕС. Това стратегическо сътрудничество позволява на Swiss Point Data да използва цялото портфолио от услуги на повече от 50 от водещите куриерски компании в Европа и над 600 метода за доставка. Като предлага тази широка гама от услуги, Swiss Point Data има за цел да стимулира растежа на международния бизнес на своите клиенти.

За euShipments.com: euShipments.com е компания, предоставяща решения за фулфилмънт и международни доставки ексклузивно за индустрията на електронната търговия. Като интегратор на куриерски услуги, компанията включва в портфолиото си цялата гама от услуги на повече от 50 от най-големите местни куриерски компании от най-високо ниво в цяла Европа. Мрежата на euShipments.com обхваща над 27 европейски държави и оперира с 12 фулфилмънт центъра (четири от които са собственост на компанията) на стратегически места в целия континент. Наградена от Forbes за иновации, компанията разработва и работи с усъвършенстван логистичен софтуер, за да предостави първокласни решения на своите международни клиенти.

През 2022 г. euShipments.com, привлече финансиране от BlackPeak Capital в размер на до 7.5 милиона евро за ускорение на растежа си и навлизане на международни пазари.

За BlackPeak Capital: BlackPeak Capital е създаден през 2014 г. и е насочен към инвестиции в дялов капитал за растеж от 5-10 милиона евро в бързо-развиващи се малки и средни компании в България, Румъния, Словения, Хърватия и Сърбия. Вторият фонд BlackPeak Southeast Europe Growth Equity Fund е фокусиран върху партньорство с предприемачи от региона, които имат амбицията да изграждат компании на световно ниво на базата на постоянни иновации, органичен растеж и придобивания.

BlackPeak Southeast Europe Growth Equity Fund е финансиран с подкрепата на Европейския инвестиционен фонд (EIF) по програмите COSME и JEREMIE, Европейския съюз в рамките на Инструмента за собствен капитал за растеж, създаден с Регламент (ЕС) № 1287/2013 на Европейския парламент, Invest BG, Европейската банка за възстановяване и развитие (EBRD), Международната финансова корпорация (IFC), румънския пенсионен фонд BCR Pensii и други европейски частни институционални инвеститори. За повече информация, моля посетете: www.blackpeak-capital.com.


Още по темата