bg | ro | en |

Новини назад

Как пандемията и ограничителните мерки повлияха на семейните компании?

27.10.2020

Адв. Виктор Гугушев, партньор в Адвокатско дружество „Гугушев и партньори“, коментира в предаване на телевизия Bloomberg как фамилният бизнес в България се справя с предизвикателствата, пред които го изправи пандемията от COVID-19. Като член на Управителния съвет на Сдружение на фамилния бизнес – България той сподели, че фамилният бизнес търпи трудности с различна интензивност в зависимост от сектора, в който се развива.

Адвокат Гугушев подчерта, че поради по-голямата емоционална привързаност на собствениците към наследствения им бизнес, в тези среди са били предприети и по-сериозни мерки за ограничаване разпространението на заразата като минимализиране на потоците от хора в офисите и провеждане на системни PCR тестове сред служителите. Адв. Гугушев изтъкна, че всяка криза е перспектива за развитие в бъдещето и променените условия са наложили на бизнеса да се трансформира в посока дигитализация и по-голямо отваряне към външни пазари. Що се отнася до трудностите пред семейния бизнес, като най-значим той открои администрацията на процеси - едно сериозно финансово предизвикателство особено за по-малки компании.

 

Адв. Виктор Гугушев изказа своето наблюдение, че въпреки че мерките за справяне с кризата са предложени на обществото и бизнеса още на ранен етап, подпомагането ликвидността на компаниите е закъсняло доста. Той подчерта, че по една от най-ефективните програми за подпомагане – мярката 60/40, която е с облекчена административна процедура и бърза финансова помощ, до момента са усвоени едва 300 млн. от общо отпуснатите 1.1 млрд. лева. Като се има предвид, че България следва практиките на останалите европейски държави, той прогнозира, че ще има бюджет за усвояване и през 2021 г.

Гледайте пълното интервю на адв. Гугушев на този линк: http://bit.ly/VG_Bloomberg

 

 


Още по темата