bg | ro | en |

Новини назад

Български индустриален робот излиза на пазара

04.11.2019

Първият изцяло български индустриален робот ще бъде пуснат на пазара до края на годината. Той може да боядисва, заварява, дори да работи в логистиката. Освен това, може да носи товар до 5 кг, което е възможно благодарение на различните настройки, които могат да се задават. Интерес към робота има основно от фирми от хранително-вкусовата промишленост.

Анализ, изготвен от PARA (Професионална асоциация по роботика и автоматизация) на база анкета сред 52 фирми., показва, че 40% от компаниите през последните три години са инвестирали над 1 млн. лв. в автоматизацията на своя бизнес.

Според прогнозите на специалистите животът на българския робот ще бъде около 10 години. Цената, на която ще се продава, е 10 000 евро.

„Това е най-ниската цена на пазара в момента. Цените на роботите от същия клас започват от 35 000 евро“, обясни Георги Арабаджиев, управител на компанията производител на изкуствения интелект за робота - Giga Automata.

Повече от 15% от българските стартиращи фирми са в сферата на изкуствения интелект, показва холандско проучване, представено по време на първия форум по роботика в България. Това прави страната ни лидер в Европа и съдейства за индустриалната автоматизация.


 

Източник: www.pariteni.bg

 


Още по темата