bg | ro | en |

Новини назад

Информационен бюлетин 10/2024

31.10.2023

Темите в бюлетина:

  • Добре дошли, Матиос!
  • Ново в Българо-румънска палата
  • Новини от компаниите членки 

Добре дошли, Матиос!

Щастливи сме да обявим, че членската маса на Българо-румънска палата расте с нови компании.

Българската компания Матиос АД е част от един от най-големите производители на огнеупорни материали и бетон в Европа и света. Красота, симетрия, динамика и спокойствие се смесват в концепцията на Mathios Stone. Освен производство на огнеупорни материали, компанията има в портфолиото си и декоративни камъни, както и разнообразни строителни материали. Облицовките на фирмата са подходящи за вътрешни и външни пространства и могат да променят всяко пространство, придавайки му неповторим дух. Имат складова база в гр. Дупница и изложбен салон в гр. София, Околовръстен път 36.

Ново в Българо-румънска палата

Може би знаете, че работодателите ще могат да включват в обучения с ваучери своите бъдещи и настоящи служители за придобиване на професионална квалификация (ПК) или т.нар. ключови компетентности (КК) по процедурите на новата програма „Развитие на човешките ресурси” 2021-2027. Ваучерите ще се финансират от програмата през Агенцията по заетостта. Към Българо-румънска палата е изграден и функционира Център за професионално обучение, лицензиран от НАПОО. В момента сме в процедура по регистрация като доставчик на обучения към Агенцията по заетостта, за да можем да организираме и обучения с ваучери. Центърът към БРТПП може да провежда обучения и по двете направления – ПК и КК, като тези за професионална квалификация (с издаване на признат сертификат) можем да правим само по лицензираните специалности. В случай, че имате дългосрочен интерес за сътрудничество с нас за обучения по друга специалност, за която към момента нямаме лиценз, сме готови да обсъдим възможностите. Пишете ни на имейл info@brcci.eu.

*** *** *** *** *** *** *** *** *** *** ***

През ноември ще стартира нова покана за грантове по програмата за Устойчив преход към гъвкави и зелени предприятия – STAGE. Тя ще финансира дейности за разработване на инвестиционен план за иновации и въвеждане на екологични технологии в бизнеса, както и за допълнително финансово консултиране. За безвъзмездната помощ могат да кандидатстват малки и средни предприятия от Европейския съюз или от държави, асоциирани към Хоризонт Европа. Знаете, че Палатата е партньор в проекта, заради това в първите дни на ноември ще дадем повече подробности.

Новини от компании в Българо-румънска палата

Делегация, водена от посланика на Китай в България Дун Сяодзюн посети и се запозна с дейността на „Булмаркет груп“. Гостите разговаряха с ръководството на компанията и се запознаха с бъдещите ѝ бизнес планове, които включват все по-активно сътрудничество с Китай в редица икономически отрасли. В срещата от страна на „Булмаркет“ участваха изпълнителният директор Момчил Бояджиев и Деян Станков. Още по темата: https://brcci.eu/kitayskiyat-poslanik-poseti-bulmarket-grup.

*** *** *** *** *** *** *** *** *** *** ***

Адв. Виктор Гугушев, старши партньор в Адвокатско дружество „Гугушев и партньори“ и председател на Управителния съвет на Българо-румънска палата, е сред членовете на журито на „Forbes 30 под 30“. Класацията „30 под 30“ е сред най-мотивиращите и вдъхновяващи проекти на Forbes, насочен към младите, талантливи и предприемчиви лидери от цял свят. Победителите в тазгодишното издание на „30 под 30“ ще бъдат обявени през месец ноември, а категориите са бизнес – собственици; бизнес – мениджъри; култура, изкуство и медии; наука, технологии и здравеопазване; социално предприемачество; спорт. Още: https://brcci.eu/adv-viktor-gugushev-e-sred-chlenovete-na-zhurito-na-forbes-30-pod-30.

*** *** *** *** *** *** *** *** *** *** ***

Изборът на маркетингова агенция или PR фирма изисква същата прецизност, с която подбирате нови служители, споделят опита си от маркетингова агенция 3CON. Успешното маркетингово планиране, правилните послания и ефективното популяризиране имат ключово значение за успеха на всяка компания. С осъзнаването на важността на маркетинга, може би сте обмислили да наемете маркетингово комуникационна агенция или фирма за PR, за да увеличите популярността на вашата марка и да се свържете с вашата целева аудитория. Кои са ключовите фактори при вземането на решение за избор на агенция, вижте в статията на екипа на маркетингова агенция 3CON тук: https://3con.eu/newsroom/2023/08/01/top-5-kluchovi-faktori-za-izbor-na-marketing-komunikacionna-agenciq/.

Още от дейността на Палатата

В началото на месеца започнахме работата по проекта SHEERenov+ - Безпроблемни услуги за обновяване на енергийната ефективност на жилищните сгради, който има за цел да подпомогне собствениците на многофамилни жилища с насоки, информация и директна консултантска помощ за реализиране на устойчиви инвестиции в енергийно обновяване на сградите. По данни на МРРБ едва 7% от обитаваните жилищни сгради в България (в т.ч. построените след 2010 г. и обновените сгради) са в съответствие със съвременните изисквания за енергийна ефективност на Европа. Фокусът на SHEERenov+ e именно върху оставащите 93% от многофамилните жилища на територията на цялата страна, като ще стимулира обновяването им. Какво предстои: https://brcci.eu/parva-sreshta-na-partnyorite-po-proekt-sheerenov.

*** *** *** *** *** *** *** *** *** *** ***

От 17 до 19 октомври наши колеги участваха в обучение за управление на многообразието в малките и средни предприятия в град Хилверсум, Нидерландия. Домакин на обучението беше Story Bag в рамките на проекта "Мисли глобално, действай локално" (TGAL). Чрез интерактивни сесии и ролеви игри участниците разгледаха различни казуси по въпросите за микроагресията на работното място, ейджизма (дискриминация на база възраст), расизма и др. Още за проекта и обучението: https://brcci.eu/obuchenie-za-nasarchavane-na-mnogoobrazieto-i-priobshtavaneto-na-rabotnoto-myasto

*** *** *** *** *** *** *** *** *** *** ***

Готов е последният бюлетин по проекта ECO-CENT, по който работихме. В него са включени ключови ресурси и инструменти, които да подкрепят бизнеса и доставчиците на професионални обучения в прехода им към кръгова икономика. Ресурсите са безплатни и достъпни за всички. Сред тях са: учебна програма за бизнес моделиране на кръгова икономика, която може да ви помогне да въведете кръгови практики в процесите и продуктите на вашата компания; програма за обучение без откъсване от работа; близо 60 допълнителни отворени образователни ресурса по различни теми, свързани с устойчивостта и кръговата икономика, включително книги, уебсайтове, видеоклипове, статии, подкасти и др. Всички ресурси на платформата за електронно обучение ECO-CENT са налични и на английски, български, немски, гръцки, португалски и словенски! Целия бюлетин четете тук.


Още по темата