bg | ro | en |

Новини назад

Медияпост Хит Мейл стартира третото си годишно проучване сред онлайн търговци

05.06.2024

Секторът на електронната търговия претърпя бърза трансформация през последните години и стана неразделна част от глобалния сектор на търговията на дребно. Тъй като потребителите все повече се обръщат към онлайн пазаруването за удобство и разнообразие, е-търговците трябва непрекъснато да се адаптират, за да отговорят на променящите се изисквания на дигиталния пазар. Преминаването към онлайн търговия не само отвори нови възможности, но и донесе много предизвикателства, особено за компании, които искат да разширят бизнеса си извън местния пазар. И понеже трансграничната електронна търговия се превръща в ключов фактор за растеж, разбирането на специфичните пречки и нужди, пред които са изправени онлайн търговците, е по-важно от всякога.

В контекста на тази динамична среда Медияпост Хит Мейл обяви стартирането на своето трето годишно международно проучване за електронната търговия. Целта е да се изследват общите проблеми и изисквания на търговците на дребно за електронна търговия от Централна и Източна Европа (ЦИЕ), когато започват да продават зад граница. През 2024 г. проучването ще обхване и всички страни от много интересния и бързо развиващ се регион на Западните Балкани (Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора, Северна Македония и Сърбия).

Проучването на Медияпост Хит Мейл се утвърди като най-мащабният частно финансиран подобен проект в региона. То е ключов източник на ценни данни за състоянието на електронната търговия през последните години. Помага на онлайн търговците да се ориентират значително по-добре в сложната материя на международната онлайн експанзия. Като събира данни директно от участниците в челните редици на сектора на електронната търговия, Медияпост Хит Мейл цели да определи по-ясно тенденциите, предизвикателствата и възможностите, които могат да оформят бъдещето на електронната търговия в региона.

Секторът на онлайн търговията в региона показа забележителен растеж и устойчивост през последните години. Според доклад на Ecommerce Europe онлайн пазарът в ЦИЕ е нараснал с 29% през 2023 г., достигайки обща стойност от 104 милиарда евро. Този скок се дължи на увеличаващата се пенетрация на интернет, подобрената логистична инфраструктура, както и на бързо нарастващата потребителска база. Все повече потребители от региона се чувстват доста комфортно, когато пазаруват онлайн.

Очакванията са този импулс да продължи със сходен темп и през 2024 г. От Statista прогнозират, че пазарът на електронна търговия в ЦИЕ ще нарасне с допълнителни 18% на годишна база, достигайки приблизително 122 милиарда евро. Тази оптимистична прогноза е подкрепена от разширяващата се цифрова икономика, правителствените инициативи за насърчаване на цифровата трансформация и нарастващата популярност на мобилната търговия.

Участието в проучването предлага множество ползи за бизнеса. То предоставя ценна информация за най-новите тенденции в сектора, за предизвикателства и възможностите, специфични за региона на ЦИЕ. Чрез разбиране на състоянието на пазара и потребителските очаквания, компаниите могат да адаптират стратегиите си, за да насочват ефективно и да се ангажират с клиентите в този динамичен регион.

Освен това проучването позволява на фирмите да се сравняват със своите колеги, като печелят конкурентно предимство и определят области за подобрение.

В допълнение, като се присъединят към проучването онлайн търговците могат да получат финалния доклад напълно безплатно. Този доклад съдържа подробен анализ на резултатите от проучването, ключови открития и приложими препоръки. Той служи като ценен ресурс, предоставящ на бизнеса стратегически насоки и пазарна информация за подобряване на техните международни планове за растеж.

Въпросникът от проучването е достъпен на няколко езика, включително български и румънски. Работата на терен се провежда от средата на май до края на юни 2024 г., като окончателният доклад се очаква до септември 2024 г. Проектът е активно подкрепен от повечето местни асоциации за електронна търговия в региона.

За Медияпост Хит Мейл България

Медияпост Хит Мейл България е основана през 2005 г. като специализирана агенция за директен маркетинг. През 2009 г. компанията е придобита от френската група La Poste. От 2010 г. няколко нови услуги са добавени към портфолиото: имейл маркетинг, PPC, оптимизация на целеви страници и др.

Днес Медияпост Хит Мейл предлага услуги за клиенти на над 10 пазара в ЕС, в три основни направления: дигитален маркетинг, промоционални кампании и електронна търговия. Трансграничното подразделение на Mediapost помага на местните онлайн търговци да развият бизнеса си в международен мащаб.

 


Още по темата