bg | ro | en |

Споделен опит / успешни истории назад

Научихме си урока по трудния начин, но вече поглеждаме смело към нови, по-големи обекти

02.03.2020

Ако се бяхме срещнали преди три години, сигурно по-лесно щяхме да се справим с част от предизвикателствата, които имахме в Румъния“, сподели пред екипа на Българо-румънска палата Андреас Шнайдер – Управител на „Меркари-България“ ООД. Компанията за продажби на дребно предлага на крайните клиенти облекла, обувки и аксесоари от водещи марки и дизайнерски лейбъли до 60% по-евтино от препоръчителната цена на дребно. Фирмата има добре развита мрежа в България, както и 11 магазина в Букурещ.

Отне ни три години, за да започнем да виждаме възвращаемост на инвестициите си в съседната държава“, споделя г-н Шнайдер. Решихме, че след като в България се справяме добре и имаме потенциал да растем – можем да погледнем към Румъния. Така започнахме да се сблъскваме с нови и неочаквани препятствия точно по начина, по който ги описахте на събитието в Пловдив „Бизнес отвъд Дунава“.

В началото явно не бяхме достатъчно подготвени с пазарна информация. Разчитахме, че заради по-високия стандарт на румънския потребител, ще можем да продаваме същите продукти, както в България, но с по-висока надценка и по този начин да покриваме по-високите разходи за труд, наеми и консумативи. Оказа се обаче, че това не е далновидно. Средната стойност на единична покупка в румънските ни магазини е по-голяма отколкото в България, но потребителите там са добре информирани и също търсят най-доброто съотношение качество-цени. Наложи се да преосмислим политиката си по отношение на цените и разходите.

Сменяхме стратегии, променяхме подхода към хората, напипвахме ситуацията постепенно и вече виждаме резултата от усилията си. Оказа се по-трудно, отколкото си представяхме. А можехме много по-рано, с много по-малко усилия и с по-малко загуби, да достигнем днешното си ниво, ако се бяхме свързали с Палатата.

Въпреки това, извличаме положителното от натрупания ни опит. Докато изграждахме бизнес модела ни, научихме уроците си по трудния начин и вече поглеждаме по-смело към възможността за нови, по-големи обекти в големи търговски центрове


Още по темата