bg | ro | en |

Новини назад

Нови възможности за устойчиво бъдеще на бизнеса

28.08.2023

Една от най-амбициозните инициативи на Европейската комисия за преход към “зелена икономика“ – STAGE – набира скорост и търси компании с потенциал да се превърнат в “зелени лидери“ на европейската икономика.

В унисон с европейската “зелена“ стратегия програмата STAGE обяви първата покана за подбор на предприятия. Тя има за цел да подкрепи хиляди фирми в стремежа им да станат по-конкурентоспособни, зелени и гъвкави предприятия.

Българо-румънска търговско-промишлена палата е българският партньор в консорциума на STAGE и с настоящия имейл имаме удоволствието да Ви поканим да станете част от единствената по рода си екосистема за преход към декарбонизирана икономика.

Ако представлявате индустриална компания със стремеж към устойчиво развитие, с присъединяването си към инициативата STAGE ще имате възможността да се възползвате от няколко ключови инструмента, с които да преминете успешно процеса на „зелена трансформация“:

  • Задълбочени оценки за иновации и устойчивост: По-подробна информация за инструментите за оценка ще намерите тук.
  • Безплатен достъп до курсове за обучение по устойчиво развитие: Като част от екосистемата на STAGE можете да участвате в отворени децентрализирани образователни курсове, както и в онлайн или присъствени уъркшопи, които ще провокират полезни дискусии и да предоставят възможност за нетуъркинг.
  • План за преход към устойчивост, специално разработен, за да отговори на нуждите на Вашата компания: Това е ключовият документ, с който ще можете да кандидатствате за финансова подкрепа и да привлечете външни инвестиции.
  • Специализирана консултантска помощ от стотици експерти по устойчиво развитие: След като се регистрирате в платформата STAGE, ще бъдете свързани с доверени Консултанти по устойчиво развитие, които ще ви окажат пълна подкрепа в прехода към „зелена икономика“.
  • Финансово планиране и подкрепа: Компаниите, които вече са се присъединили към мрежата на STAGE и са завършили етапа на Първоначалната оценка, могат да кандидатстват за финансова подкрепа и допълнителни консултантски услуги за привличане на частни инвестиции. Първата покана за грантове ще бъде обявена до броени дни. Допустими кандидати са малки и средни предприятия (МСП) от държави-членки на ЕС или от асоциирани към програма „Хоризонт Европа“ страни.

Какво е STAGE?

Инициативата STAGE насърчава иновациите и въвеждането на екологични технологии и стимулира бизнеса в прехода му към декарбонизация. Отворените покани по програмата се финансират от ЕК и имат за цел да отговорят на екологичните предизвикателства за фирмите при прилагане на най-новото законодателство на ЕС – Директивата за отчитане на корпоративна устойчивост (CSRD).

Как да кандидатствате?

Регистрирайте се в платформата на STAGE още днес и направете Първоначална оценка, за да можете да участвате и в програмата за финансова помощ! Всички данни се попълват на английски език, който е официален и за последващата комуникация между партньорите.

В случай, че имате нужда от допълнителна информация, можете да разгледате частта за Често задавани въпроси на сайта на STAGE или да изпратите Вашето запитване на info@stagepartners.eu.

Повече информация за програмата и нейните партньори вижте тук: https://stagepartners.eu/.


Още по темата