bg | ro | en |

Новини назад

OMV Petrom откри огромни петролни и газови находища в Румъния

14.06.2023

Новите находища, открити в южните румънски региони Олтения и Мунтения, възлизат на повече от 30 милиона барела нефтен еквивалент (boe), което се равнява на три четвърти от продукцията, произведена от OMV Petrom през 2022 г., съобщава Euronews Romania, позовавайки се на Agerpres. Според цитирания източник, проучването и пробното сондиране на тези три сондажа са извършени през юни 2022 г. - април 2023 г. Компанията е инвестирала приблизително 20 милиона евро в проучвателни сондажи.

„Румъния произвежда суров петрол и газ повече от 150 години и при тези условия откриването на нови ресурси изисква значително усилие. Новите открития ще помогнат за намаляване на спада на нашето производство и за непрекъснатостта на доставките на основни продукти за икономиката“, каза Кристиан Хубати, член на Дирекция OMV Petrom, отговаряща за дейността Проучване и добив.

Едно от находищата, открити от OMV Petrom, е в периметъра на Вергулеаса, от района на Олтения. Компанията е идентифицирала ресурси от суров петрол, възлизащи общо на приблизително 20 милиона boe и това е най-голямото откритие на суров петрол на OMV Petrom през последните десетилетия. По същото време в проучвателния периметър на Търговище са открити запаси от суров петрол в приблизително количество от шест милиона boe. Трето откритие е направено в изследователския периметър на Търго Жиу. Там е открит природен газ от 7 милиона boe, което е еквивалент на почти една трета от производството на природен газ на Румъния от 2022 г.


Още по темата