bg | ro | en |

Новини назад

Предимства на ученето на чужд език в онлайн среда

11.02.2021

Както с повечето неща, онлайн обученията и образованието също идват със своите положителни и отрицателни страни. Разбирането им помага на обучителните институции да създадат стратегии за по-ефективно поднасяне на уроците. Така гарантират непрекъснато учебно преживяване за обучаемите (спомнете си месец март 2020 г.), а те - могат да го възприемат по нов начин и да видят неочакваните възможности, които се откриват пред тях.

Ние от Българо-румънска търговско-промишлена палата заедно с Анна Вълчева създадохме уникален по рода си курс по практически румънски език първоначално само за жителите на град и област Русе. Най-влиятелната българо-румънска бизнес организация, създадена през 2003 година и дългогодишният симултанен преводач, преподавател с иновативен подход и автор на програми за обучение по чужд език - Анна Вълчева обединихме знанията и опита си, вложихме много желание и енергия, за да подготвим най-подходящите учебни материали и вече сме напълно готови да ги споделим с жалещите да научат румънски език от цяла България.

Добре дошли в новия, вълнуващ свят!

С началното ниво от 80 учебни часа получавате възможност за комуникация до над 20 милиона румънци в северната ни съседка. Вече не сте чужденци, а можете например да:

 • разберете най-популярните думи и фрази;
 • прочетете табели, имена, прости изречения, кратки текстове;
 • зададете и отговорите на кратки въпроси от ежедневието и да участвате в разговор;
 • да напишете кратко изложение;
 • да се регистрирате в хотел.

И така, започваме от често чуваното „А-а, това не е за мен” и най-честите аргументи:

 1. Не мога да се фокусирам върху екрани.

Обучението продължава 3х40 минути с почивка между тях. Срещите са в делнични дни от 17:30 до 19:45 часа и понякога в събота. Информацията е сбита, ангажираща вниманието и интерактивна. Вашето участие в повечето уроци заема до 89% от времето. Така оставате концентрирани.

 1. Не съм „на ти” с технологиите.

Ако имате достъп до интернет и устройство (компютър, лаптоп, таблет, телефон) с микрофон, нямате грижи. С компютър/лаптоп ще ви е най-удобно, но таблет/телефон също върши работа. Лошата връзка с интернет е най-голямото препятствие. Всичко останало ще решим заедно! Ще ви изпратим линк за влизане в урока, а ако не се справяте – осигуряваме необходимата подкрепа. Попитайте обучаемите от предходните ни 4 групи (от март 2020 г. до сега), които ни се довериха! Влизането и участието в уроците е лесно като детска игра!

 1. Искам да съм в зала, да ме изпитват на дъската, да си говоря с колегите в групата!
  И ние бихме предпочели да сме заедно в залата, да играем ролеви игри, да учим, да се изпитваме на дъска, но се вслушахме в мъдрия съвет на Клинт Ийстууд, който казва: „Импровизирай, Адаптирай се, Преодолей!“, и пред това да спрем изобщо да функционираме, предпочетохме:
 • през март 2020 г. да реорганизираме присъствените в първите си онлайн курсове, за да продължим уроците, започнати „преди епидемията”;
 • през април-юни да се адаптираме към новата ситуация – онлайн уроци, с диктовки, писане на виртуална дъска, игри, изпитване като „на живо”;
 • това ни даде силата да: преодолеем изолацията – курсовете онлайн бяха очаквано време, в което да се „видим” с чудесни приятели, да споделим, да се посмеем и да загърбим трудностите.
 1. Дали учителят ще ми предаде урока така, че да го разбера? Знае ли изобщо какво прави с това онлайн преподаване?

Нашата водеща преподавателка е майка на няколко деца, така че не се страхува да повтаря и обяснява, докато разберете. По-трудно е да я откажете да се опита да ви обясни понякога странните лабиринти на румънския език. А и вече проведените четири онлайн курса от март 2020 г. са стабилна препоръка. Преподавателите ни имат задълбочени познания в дигиталните форми на обучение – технологии, платформи, ресурси. Уроците са построени така, че да отговорят на нуждите на обучаемите и да задържат вниманието им.

 1. Прекарвам твърде много време пред различни монитори.

Както казахме – адаптираме се, преодоляваме. И избираме по-малкото зло. Не искате да стоите много пред екрана – слушайте урока, четете от учебниците, пишете в тетрадки. Иска ви се този ден да сготвите, да се разходите, трябва да пътувате? Пуснете си урока на телефона и слушайте. Участвайте активно или не – вие преценете. Можете да пропуснете урока, но кажете на преподавателя да го запише и да го качи после в облака. Слушайте го, когато имате възможност, или слушайте стари уроци, но ПОСТОЯНСТВАЙТЕ.

Наградата: разбирате и започвате и вече да говорите вече още 1 език.

И стигаме до „Да, мога, харесва ми!”:

 1. Ефективност

Онлайн обучението дава възможност на преподавателите да са по-гъвкави. Те имат много повече ресурси на разположение: видео клипове, pdf-и, интерактивни игри, споделени файлове – които можете да изтеглите на своя компютър и да имате достъп до тях винаги.

 1. Когато искам, от където искам

Разбира се, уроците на живо са в определени часове, но те могат да бъдат записани, архивирани, споделени – така вие винаги имате достъп до тях. В командировка сте, пътувате, трябва да останете до късно в офиса, взели сте си почивен ден и сте по пижама вкъщи – няма проблем. Включете урока на телефона (трябва да имате интернет) и слушайте, участвайте с отговори, ако можете. Прослушайте записа след това и прегледайте файла от деня, за да се подготвите.

 1. Достъпност и с мисъл за околната среда

Онлайн обучението има и друго предимство – пазим природата. Не използваме хартия, не пътуваме до залата с автомобила и не изхвърляме изгорели газове.  

 1. Индивидуален стил за учене

Всеки има различен начин на възприемане на информацията - някои предпочитат визуално, други - чрез слушане. Някои обучаеми „цъфтят“ на живо в класната стая, а други предпочитат да са сами и се разсейват в група. Благодарение на технологията и натрупания вече опит можем да отговорим на изискванията. Виждаме се чрез видеовръзката в реално време, но избягваме говорилнята от учебната зала – всеки е концентриран върху урока и говори, когато му дойде реда или задава въпроси. В почивките може да спрете микрофона/камерата и да починете – да си направите чай, да поговорите с детето, ако сте вкъщи или да полеете цветята. Или пък да останете и да поговорите с колегите.

 1. Управлявам времето си, оставам мотивиран.

Не е лесно да жонглирате между работа, семейство и курсове. С онлайн обучението вече не се налага да мислите как да тръгнете по-рано от работа, за да дойдете в залата, как да свършите нещо за дома, без да пропуснете урок. Сега е лесно – клик върху линка за урока на телефона, слушалки в ушите – и можете да свършите всичко наведнъж. А ако имате затруднения с напасването към програмата, нашите обучители са на разположение да помогнат със съвет и съдействие. Постоянството ще ви донесе резултати, а те ще ви накарат да се чувствате добре и ще ви мотивират да продължите.

Направете първата стъпка към нещо ново!
Погрижете се за кариерата си и добавете  още един език към
CV-то си.
Запознайте се с нови хора и се забавлявайте!
Добре дошли в онлайн курса по румънски език!
Bun venit la cursul de limba română online!

 

Онлайн обучението по румънски език за начинаещи започва на 2 март 2021 г. Подробности вижте тук.

Групата за средно напреднали стартира на 1 март. Още за курса – на този линк.

 

 


Още по темата