bg | ro | en |

Новини назад

Осем двустранни камари с обща позиция за присъединяване на България и Румъния към Шенген

24.11.2023

Осем двустранни камари в България се обединиха в обща позиция и призоваха европейските институции да отворят вратите за присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство на ЕС. Това се случи по време на Българо-румънска конференция в Русе, организирана от Министерството на икономиката и индустрията на България и Министерството на индустрията и туризма на Румъния на 23 ноември 2023 г. в Русе.

Декларацията е инициирана и подкрепена от Американската търговска камара в България, Българо-румънската търговско-промишлена палата, Българо-швейцарската търговска камара, Конфиндустрия България, Френско-българската търговска камара, Германо-българската индустриално-търговска камара, Гръцко-българската Бизнес съвет и Испано-българска търговска камара.

„Има много икономически и социални аргументи за този така необходим политически акт, които са били изтъквани многократно публично. Пълноправното членство на България в Шенген е изключително важно като политически акт на европейска солидарност и е стъпка към пълната интеграция на България и Румъния в ЕС. Това е и дългоочакван катализатор за ускоряване на икономическия растеж на страните и региона на Югоизточна Европа.”, се казва в декларацията.

В рамките на дискусията по време на конференцията изпълнителният директор на Българо-румънска палата – Eлеонора Иванова говори за пропуснатите ползи на бизнеса и за целия регион от наличието на Шенгенска бариера. Примери от ежедневието ни и споделени казуси от компаниите членки бяха акцент в изказването ѝ.

„Не искаме да влагаме ресурси в намиране на начини да преодоляваме административните пречки, вместо да ги инвестираме в хора, иновации и екология. Дунав без граници е бъдеще, от което печелим не само ние, а и нашите европейски партньори. Нямаме повече време за губене.“, заяви Елеонора Иванова.

Вижте пълния текст на декларацията.


Още по темата