bg | ro | en |

Новини назад

„Кислородна“ винетка въвеждат в Букурещ

29.10.2019

Общинският съвет на Букурещ гласува въвеждането на специален данък за автомобили, които се движат в града и не отговарят на стандартите за замърсяване Euro 5. Специалният данък се нарича кислородна винетка. Според решението от 1 януари 2020 в центъра на града ще бъде забранено влизането на автомобили със сертификат Euro 2 или по-нисък от него. Все пак те ще могат да се движат в останалата част на румънската столица, като плащат „кислородна“ винетка от 15 RON (3,2 EUR) на ден.
Автомобилите, които имат сертификати Euro 3 и Euro 4 също ще трябва да плащат данък от 5 RON (1,06 EUR) на ден, но те все още ще могат да се движат в центъра на Букурещ. Данъкът за автомобили Euro 3 ще се прилага от 1 януари 2020 г., а за автомобилите Euro 4 - от януари 2021 г.

Собствениците на автомобили ще имат възможност да плащат месечни или годишни „кислородни“ винетки, като стойността им ще бъде според стандарта на замърсяване (от 80 до 300 RON на месец и от 500 до 1 900 RON годишно).

Глобата за шофьори, които не спазват новите разпоредби, ще бъде от 1500 до 2000 RON.

Букурещ е шести в класацията на най-замърсените градове в Европа и четвърти в класацията на най-замърсените градове в Румъния (след Яш, Клуж-Напока и Брашов). Над 1,62 милиона превозни средства са регистрирани в Букурещ и съседния окръг Илфов, като повече от една трета от тях (600 000 автомобила) са силно замърсяващи (със сертификат Euro 3 или по-нисък), сочат официални данни.


Парите от „кислородната“ винетка ще бъдат използвани само за прилагане на други мерки за опазване на околната среда, като например закупуване на модерни и не замърсяващи превозни средства обществен транспорт.


Още по темата