bg | ro | en |

Новини назад

Патронаж на българските фирми ще има в Румъния

27.01.2023

Патронаж на българските фирми ще има в Румъния. Това стана ясно на среща на българите и българския бизнес в Букурещ, организирана от портала на българите в Румъния MyRoBiz с основател Юлия Баховски и Службата по търговски-икономически отношения с ръководител Ивайло Маринов. На събитието присъства и посланикът на България в Румъния Радко Влайков. 

“Решихме да го направим още преди години, за да има българският бизнес най-доброто лоби пред румънските власти и по-директен контакт с тях. По примера на американското и австрийското посолство, които имат най-силните патронажи”, съобщи Ивайло Маринов. Той информира, че по предварителни данни през тази година стокооборотът между България и Румъния вече надхвърля седем милиарда и половина, което е нов рекорд в двустранните отношения. 

“Все по-големи български компании са тук. Българска фирма взе най-голямата обществена поръчка в Румъния. Отново българска фирма е лидер на пазара в Румъния за доставка на фотоволтаични панели и цялата система за добиване на енергия”, добави Ивайло Маринов. 37 ще са българските фирми изложители на най-голямото пролетно туристическо изложение в Румъния.

"За първи път България ще е с най-големия щанд. Това не се е случвало никога досега и показва колко е важна Румъния за България. Затова хората, които сме тук, трябва да подпомогнем да засилваме тези отношения”, подчерта Маринов. 

По думите му скоро се очаква да заработи и фериботната връзка между Русе и Гюргево, която ще облекчи с 30 % трафика на камиони на Дунав мост при Русе.

Източник: БТА


Още по темата