bg | ro | en |

Споделен опит / успешни истории назад

Петко Димитров: Румънският пазар е много труден и предизвикателен, но не е невъзможен

26.06.2020

Има ли предубеждения към български продукти/фирми в Румъния?

В последните години със съжаление наблюдавам, че българските храни не са символ на качество за румънските потребители. Понеже говорим за продукти, произведени в Европа, те трябва да имат съответното качество и фирмите знаят това. Знаем и, че не всички суровини, които се влагат в производството са български, някои идват от Румъния. И понеже ходим по различни форуми, виждаме приликите и разликите.

Кое би било по-добре прието на румънския пазар - българска марка или нова (румънска) марка?

Това, което първо трябва да се наложи на румънския пазар е качеството. След това трябва да се  търси вариант за налагане на марка. Ако една марка е позната в България, не е сигурно, че тя ще бъде добре приета в Румъния. Заради това, според мен, трябва да се работи за марки, които „грабват“ румънския потребител. С доброто качество, доброто позициониране и доброто маркетингово проучване нещата не са невъзможни.

Колко важно е определянето на цената на бързооборотните стоки за румънския пазар?

Цената е много важен фактор, особено при навлизането на пазара. Фирмите, които решат да се представят пред румънските потребители с бързооборотни стоки трябва да се подготвят да работят на себестойност известно време. Опитът ми показва, че единствено фирми, които са добре стъпили на родния пазар и са финансово стабилни могат да предприемат сериозна стъпка към Румъния. Трябва да са подготвени да работят на себестойност, да не кажа и на загуба за период поне от година-две.

С някои от фирмите, които представлявам, сме разработили марки за румънския пазар. Това не е задължително, но марката трябва да „грабва“ потребителя. Тези, които отговарят като цяло на нагласите на румънците остават със собствената си марка. Пускането на нова марка трябва да се прецени още в началото.

Важно е и да се прецени капацитетът – дали фирмите могат да изпълнят поръчките, които са получили от румънските си клиенти.

Имат ли шанс български компании за бързооборотни стоки да стъпят в румънските вериги?

Всичко опира до конкуренцията и предлагането, защото пазарът там е много конкурентен. В Румъния веригите са представени поне три пъти повече от България. Има такива, които дори не са се опитали да влязат в страната ни. В момента в Румъния има 10-11 вериги, които имат 2500 магазина в мрежата си – супер- и хипермаркети. Факт е, че по-големите обороти се правят през тях. Всяка година в Румъния се откриват средно 10-12 хипермаркета, а супермаркетите са стотици. Част от успеха на българските компании във веригите за хранителни стоки зависи от политиката на самата верига. Всяка си има свои условия и такси и българските фирми трябва да се настроят така, че да лавират и да намерят тяхната подходяща среда. Знаем, че в някои вериги се губи, а в други се печели много добре. Заради това трябва да се намери средата, в която да има общ бизнес интерес.

Цялото интервю на Петко Димитров може да видите тук.

Петко Димитров е председател на УС на Българо-румънска търговско-промишлена палата в периода 2018-2023 г. Започва работа в Румъния през 2007 година с холдинга Белла България без да знае езика. Казва, че като всяко начало е имало  трудности, но постоянство, отдаденост, добра фирмена политика и добър маркетинг успехът на компанията е факт. Белла е лидер на румънския пазара в категорията на замразените тестени изделия, в това число баници и банички, точени кори, бутер тесто. Петко Димитров напуска фирмата през 2018 година и в момента е представител на няколко български компании на румънския пазар на бързооборотни стоки.


Още по темата