bg | ro | en |

Новини назад

Румъния въвежда карантина за влизащите от България

06.03.2021

В петък вечерта Националният комитет за извънредни ситуации в Румъния добри новия списък на страните с висок епидемиологичен риск, чиито граждани ще бъдат поставяни под 14-дневна карантина при пристигане в Румъния. Мярката влиза в сила в 21:00 часа на 06.03.2021 г. и включва 52 държави, сред които и България.

От Посолство на Република България в Румъния съобщават, че:

Лицата, пристигащи от България, които представят отрицателен RT-PCR тест за SARS-CoV-2, направен до 72 часа преди качване в превозното средство (за пътуващите с обществен транспорт) или влизането в Румъния (за пътуващите със собствен транспорт) подлежат на домашна карантина от 10 дни.

Ако престоят е до три дни (72 часа) и са представили отрицателен RT-PCR тест за SARS-CoV-2, направен до 72 часа преди влизането в Румъния, карантина не се налага.

Лицата, пристигащи от България, които при влизане в Румъния не представят такъв тест, подлежат на домашна карантина от 14 дни.

Отрицателният резултат от RT-PCR теста за SARS-CoV-2 може да бъде представен под формата на документ (на български и на английски език), на хартиен или електронен носител, като трябва да е издаден от оторизирана лаборатория и да съдържа идентификационните данни на тествания.

Не се изисква тест за деца на възраст до три години включително, както и за ваксинирани (и с втората доза) и преболедували COVID-19 през последните 90 дни.

Важно! Транзитно преминаващите през територията на Румъния лица, пристигащи от държави от т.нар. „жълта зона“, включително България, не са посочени сред изключенията от изискването за представяне на отрицателен RT-PCR тест.

Списъкът на всички държави от т.нар. „жълта зона“ е наличен тук.


Още по темата