bg | ro | en |

Новини назад

Парламентарните избори в Румъния

11.12.2020

В края на миналата седмица в Румъния се проведоха парламентарни избори. Социалдемократите печелят  29,24% от гласовете, следвани от Националлибералната партия с - 25,17%. Центристкият алианс "Съюз за спасение на Румъния-ПЛЮС" спечели 15,04% от вота, а "Алианс за обединение на румънците", който е ултранационалистическа формация, е голямата изненада тези избори, и влиза в Парламента с 8,99% от гласовете. Последната партия, която успява да събере достатъчно гласове е УДМР, представляваща етническите унгарци.

След изборите премиерът Людовик Орбан подаде оставка след като управлява малко повече от година. Причината – неговата партия остана втора. Той заяви, че ще координира преговорите които ще водят до дясноцентристко правителство, и изрази убеждението си, че неговата формация ще има капацитета да излъчи бъдещия премиер и да формира гръбнака на следващото правителство.

Президентът Клаус Йоханис назначи министъра на отбраната Николае Чука за временен министър-председател и се срещна с предложения за премиер Флорин Къцу, както и с лидерите на парламентарните партии, които ще формират бъдещата правителствена коалиция.


Още по темата