bg | ro | en |

Новини назад

Румъния празнува Деня на обединението на 1 декември

29.11.2019

Управителният съвет и екипът на Българо-румънска търговско-промишлена палата честитят националния празник на всички румънски граждани!

На 1 декември 1918 година в гр. Алба Юлия се взема решение за обединение на областите Трансилвания, Кришана, Сатмар, Марамуреш и Банат с Румъния в единна държава. Днес тя е полупрезидентска република, като ръководител на правителството е министър-председателят, а държавен глава — президентът.

Страната е разделена на 41 окръга и община Букурещ. Най-важните икономически сектори през 2018 г. са били промишлеността (26,1 %), търговията на едро и дребно, транспортът, хотелиерството и ресторантьорството (20,2 %) и публичната администрация, отбраната, образованието, здравеопазването и социалната дейност (14,5 %).

Средната нетна работна заплата в Румъния за месец септември 2019 г. е била 3082 леи (около 648 евро). Най-високи са възнагражденията в IT сектора и добивната промишленост - на нефт и газ и на въглища - 7108 леи или около 1494 евро.

Последните данни на Националния статистически институт на Румъния показват, че икономиката на страната постепенно започва да се задъхва, като икономическият растеж през третото тримесечие на 2019 е 3%.

Статистиката за населението сочи, че в страната живеят близо 19.5 милиона жители, но тенденцията е към постоянно намаляване в дългосрочен план. Румъния е страната с най-висок процент граждани, живеещи в друга държава-членка на ЕС (14,6%). Най-големите общности на румънците в Европа са в Италия (1,2 милиона), Испания (0,75 милиона) и Германия (0,6 милиона), според проучването.


Още по темата