bg | ro | en |

Новини назад

Румъния отваря границите си с България

21.05.2021

Румъния отваря границите си с България. Това става възможно след като Националният комитет за специални извънредни ситуации обнови списъка със страните, за чиито граждани се налагат или отпадат различни мерки при влизане в Румъния. След неколкомесечни ограничения (от 6 март) и поставяне под карантина на влизащите от България, страната ни влезе в "зеления" списък, за който се смята, че е безопасна зона. 

При влизане в Румъния вече не се налага карантина, не се изисква представяне на негативен резултат от RT-PCR тест или други документи, доказващи липса на зараза от коронавирус, съобщават от пресцентъра на Министерството на външните работи.

Припомняме, че Румъния прави класификация на държавите, според която те попадат в „зелена“, „жълта“ или „червена“ зона от гледна точка на риска, свързан с пандемията от COVID-19, според общата кумулативна честота на заболеваемост на 1000 души за последните 14 дни.

Списъкът с държавите от „зелена“, „жълта“ и „червена“ зони е публикуван на: https://www.cnscbt.ro/index.php/liste-zone-afectate-covid-19/2460-lista-state-cu-risc-epidemiologic-ridicat-21-05-2021/file

При нужда от съдействие българските граждани могат да се обръщат към посолството на Република България в​ Букурещ на телефон: +40 21 230 21 50; +40 21 230 21 59 и на мейл Consular.Bucharest@mfa.bg


Още по темата