bg | ro | en |

Новини назад

Милион и 300 хиляди румънци са посетили България през миналата година

16.05.2019

Румъния е на първо място като ключов пазар за България по отношение на туризма, съобщи в Русе министър Николина Ангелкова. За 2018 година 9 милиона и 200 хиляди туристи са посетили страната ни, като милион и 300 хиляди са румънци.

Според Ангелкова активно се работи за популяризиране на Северна България като туристическа дестинация. По време на междуправителствени срещи са обсъждани нови мостови съоръжения, като за България ключово е предложението за втори мост над Дунав при Русе. На ниво Европейска комисия е обсъждан вариант за изграждането на четирилентов път от Букурещ през Русе към Варна, който да се включи в магистрала Черно море, допълни Николина Ангелкова.

В града се провежда 15-тото туристическо изложение "Уикенд туризъм Русе" и 12-ти Фестивал на туристическите анимации.

Програмата на изложението включва презентации на общини, туристически фирми и организации. През трите дни на фестивала различни аниматорски фирми, занаятчии, художници и творци ще представят своите ателиета. Начало на кулинарните предизвикателства ще даде Иван Звездев, който в първия ден на изложението ще  прави кулинарни демонстрации в продължение на няколко часа  на пл. „Свобода“. Щафетата ще поемат бъдещите мастер-шефове, които на 18-ти май ще вземат участие в Кулинарното състезание за деца  „Като шеф готвачите“. За първи път фестивалът ще бъде съпътстван от „Джаз уикенд“. Русенци и гости на града ще имат възможност да чуят и видят участниците на сцената на Доходно здание на 17-ти и 18-ти май.


Още по темата