bg | ro | en |

Събития назад

SeedBlink пуска ESOP Design програма, за да помогне на българските предприемачи, които желаят да възнаграждават служителите си чрез акции

04.04.2024

  • ESOP Design е първото цялостно решение за възнаграждение на служители в стартиращи компании чрез дялове от тях, съобразено със специфичната правна и данъчна среда в България.
  • Допълвайки ползите от въвеждането на ДПК, тази нова програма ще опрости още повече създаването и управлението на планове за притежаване на акции от служителите (т.нар. ESOP) за местните стартъпи.
  • В миналото ограничени само до висшето ръководство на публични международни компании, ESOP днес се превръщат в неразделна част от пакетите с придобивки и/или бонуси на стартиращите предприятия.

SeedBlink, в сътрудничество с Адвокатско дружество „Гугушев и партньори", обяви днес пускането на ESOP Design, цялостно решение, разработено за първи път в България, за стартиращи компании, които искат да интегрират възнаграждение на служителите с дялово участие в своята стратегия за растеж.

Тази програма опростява процеса на създаване и управление на плановете за притежание на акции от служителите (т.нар. ESOP) за българските компании, като съчетава опита на специалисти в областта на правото, данъчното облагане и дигиталното управление, предоставяйки на основателите инструменти и експертни познания за прилагане на ефективни ESOP планове, съобразени със специфичната правна и данъчна среда в България.

Партньорството по програмата ESOP Design е в съответствие със стратегическия стремеж на SeedBlink да насърчава дяловото участие в Европа. През 2024 г., SeedBlink има за цел да разшири обхвата на платформата за управление на собствен капитал Nimity, като опрости плановете за притежаване на акции, процеса на финансиране и комуникацията с инвеститорите.

В България, това решение ще опрости още повече процеса за стартъпите, допълвайки ползите от усилията на местните институции да насърчат гъвкавостта с последните промени в Търговския закон, т.е. въвеждането на нов вид търговско дружество - дружество с променлив капитал (ДПК), което ще улесни промени в капитала в зависимост от корпоративното развитие на дружеството, включително получаването на дялове от служителите.

„Желанието да се включат служителите в успеха на стартиращите предприятия е по-актуално от всякога. ESOP Design отговаря на тази нужда, като улеснява бизнеса в създаването, стартирането и управлението на плановете за собственост на служителите, като по този начин привлича, ангажира и мотивира най-ценните си специалисти.", казва Ангел Хаджиев, регионален директор за Югоизточна Европа в SeedBlink.

Доскоро ограничени само до висшето ръководство на най-големите публични международни компании в България, ESOP плановете днес оказват положително влияние върху имиджа на стартъпите пред потенциални инвеститори и насърчават служителите да дават своя принос към екосистемата.

„С популяризирането на ESOP в стартъп екосистемата, ние съгласуваме различни интереси и насърчаваме следващото поколение бизнес ангели в Европа. Планираме да разширим концепцията с партньори в още европейски държави през следващите месеци.", добавя Ангел Хаджиев.

Адв. Виктор Гугушев, старши партньор в „Гугушев и партньори“, заявява: „Плановете за притежаване на акции от служителите насърчават култура на отговорност, задържат квалифицирани специалисти и стимулират предприемачеството. Така нареченият ESOP Design има за цел да направи съдържанието на такава програма лесно достъпно и да опрости нейното създаване, прилагане и управление. Щастливи сме, че можем да допринесем за постигането на стратегическата цел на SeedBlink и Nimity."

ESOP Design: опростяване на участието на служителите

Българските предприемачи, които се интересуват от инициативата ESOP Design, могат да вземат участие в онлайн събитие на 18 април от 17:00 ч. (участието е безплатно, като е необходима предварителна регистрация на https://us02web.zoom.us/webinar/register/8517072837900/WN_GYwxX9KKRxm2uQsbfvboSw). Те ще научат за влиянието, което плановете за притежаване на акции от служителите могат да окажат върху растежа на една компания. Събитието ще предостави и възможност на професионалисти и лидери от бранша да обсъдят насърчаването на култура на успех и иновации в своите организации.

Откакто пусна своята платформа за управление на собствен капитал Nimity, през юни миналата година, SeedBlink привлече над 10,000 представители на компании и акционери към нея. Също така, успешно е интегрирала над 2,500 структури на собствеността и е улеснила ESOP планове за над 500 бенефициенти. Тези постижения спомагат за позиционирането на SeedBlink като единствената европейска платформа, която обединява финансиране, управление на собствен капитал и вторичните транзакции за частен капитал в една екосистема.

***

За SeedBlink

Мисията на SeedBlink е да опрости и увеличи дяловото участие в Европа. Чрез своето разнообразно портфолио от продукти, финансови услуги и широка мрежа, SeedBlink предлага платформа за управление на собствен капитал и рискови инвестиции в технологични компании, която дава възможност на европейските стартиращи предприятия и техните заинтересовани страни да имат достъп до собствен капитал, да го управляват и търгуват.
SeedBlink SA е регистрирана в регистъра на румънския орган за финансов надзор (ASF) под номер PJR28FSFPR/400001 от 3 ноември 2022 г., с паспорт на ЕС съгласно регистъра на доставчиците на услуги за групово финансиране на Европейския орган за ценни книжа и пазари (ESMA). Свържете се с нас на имейл: hello@seedblink.com.

За Адвокатско дружество „Гугушев и партньори“

„Гугушев и партньори“ е водеща правна кантора, която чрез предоставянето на висококачествени правни услуги и индивидуален бизнес подход се превърна в лидер на българския пазар, признат от международните правни директории, бизнеса и колегите си както на местно, така и на международно ниво. Екипът намира оптимални решения и иновативни начини за постигане на ефективни резултати и е работил с много стартиращи компании от тяхното учредяване до решения за разширяване, сливания и придобивания или продажба.


Още по темата