bg | ro | en |

Новини назад

Първата „умна“ фабрика заработи в Румъния

02.10.2019

Arctic, най-големият производител на домакински електроуреди в Румъния, обяви, че новият завод за перални машини в Улми, окръг Дъмбовица, е първият в страната, работещ в условията на Industry 4.0. Заводът беше построен само за 17 месеца на площ от над 70 хектара от Оптим Проджект Мениджмънт (член на Българо-румънска палата), а инвестицията в него е 150 милиона евро.

Във фабриката са внедрени най-съвременните технологични иновации и процеси на автоматизация, включително приложения за индустриален интернет на нещата (IIoT), чрез "умни" сензори за интелигентно оборудване, взаимосвързани устройства и съвместни роботизирани технологии. Заводът може да произвежда 2,2 милиона перални машини годишно, което го прави един от най-големите в Европа.
Концепцията Industry 4.0 определя четвъртата индустриална еволюция и използва най-новите технологии за изкуствен интелект, машинно обучение и роботизирани технологии, които могат да увеличат производителността с 30%. Повече от 70% от производствените операции са базирани на саморегулираща и самоуправляваща се система, а контролът на качеството е 100% автоматизиран, твърдят от компанията.

„Новият завод за перални машини в Улми е важна стъпка за превръщането на Румъния в център за производство на електроуреди за цяла Европа. Откритите нови работни места в завода са 1400, а държавите, до които продукцията достига са над 85“, заяви изпълнителният директор на Arctic Мурат Бююкерк.

От 2002 г., когато Arctic стана част от групата на Arcelik, компанията увеличи оборота си почти осем пъти, от 60 милиона евро на 498 милиона евро, а производственият капацитет също отбеляза подобно увеличение, достигайки над 2,9 милиона бройки годишно.


Още по темата