bg | ro | en |

Новини назад

Стартъпът FoodObox обединява ресторанти, супермаркети и ученици срещу разхищаването на храна

20.03.2024

България изхвърля средно 90 кг храна на глава от населението годишно, което е по-добре от средното в ЕС – 127 кг, но все пак изоставаме от лидерите Япония и Корея. Най-често заведенията разхищават храна от обедните менюта на ресторантите, включително супи, салати и десерти, а в супермаркетите най-хвърляните продукти са плодовете и зеленчуците. FoodObox прави и образователни кампании сред деца, като им показват вредите от разхищаването на храна и как може да се предотврати, това коментира Джейн Димитрова, съосновател на FoodObox, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Целта на FoodObox е да се бори с разхищението на храна. Платформата го постига, като свързва заведения за хранене с крайни потребители, а непродадената храна в края на деня се предлага с намаление с над 40%, каза Димитрова. В момента платформата си партнира с около 500 заведения, скоро и със супермаркети, в по-големите градове България и в Букурещ от миналата година.

Най-често се разхищава храна от обедните менюта на ресторантите, включително супи, салати и десерти, а в супермаркетите най-хвърляните продукти са плодовете и зеленчуците.

В други държави има добри практики с борбата с разхищението.

„Франция е една от държавите лидери в борбата с разхищението с храната. Още преди 10 г. те въведоха един закон, чрез който супермаркетите са длъжни да даряват храната с наближаващ срок на годност и те го правят, съответно те са освободени от данък и освен това, ако не го направят трябва да платят солени глоби и се следи за тези глоби. И у нас има няколко регулации, но трябва да се спазват, за да може да функционират.“

България изхвърля средно 90 кг храна на глава от населението годишно, което е по-добре от средното в ЕС – 127 кг. Страната ни също така се справя много по-добре от съседките ни Гърция и Румъния. Все пак изоставаме от световните лидери – Япония и Корея, които изхвърлят под 30 кг на глава от населението годишно. Това се постига със специални стимули и политики насочени в тази посока в азиатските държави.

„Определено трябва да се възползваме от новите технологии, от изкуствения интелект, било то най-проста апликация, през която можеш да следиш наличностите на продукти в хладилника, включително да вкараш изтичане на срока и то да ти напомня кога, и какво трябва да консумираш, какво ти е свършило и трябва да го напазаруваш. В ресторантите всякакви технологии като следене на инвентара и динамично намаляване на цената.“

FoodObox прави и образователни кампании сред деца, като им показват ползите от намаляване на разхищението и как да се борят с това. В училищата често се изхвърлят плодове и зеленчуци от децата, предоставени им от държавната програма.

Компанията цели да привлече големи супермаркети, тъй като те изхвърлят голямо количество храна. Също така целят да стабилизират българският си пазар, което би им помогнало да се разширят в чужбина.

Целия коментар гледайте във видеото.

Източник: bloombergtv.bg

 


Още по темата