bg | ro | en |

Новини назад

Процедури в подкрепа на бизнеса в България през 2021 г.

14.01.2021

Подкрепата за българските фирми по време на пандемията продължава и през 2021 г. Правителството предвижда няколко процедури, по които бизнесът може да кандидатства за компенсации, както и мерки за финансиране на предприятията чрез Европейския инструмент за временна подкрепа с цел смекчаване на рисковете от безработица при извънредни обстоятелства (SURE).

  1. Очаква се през 2021 г. по линията на европейския инструмент REACT-EU да бъдат насочени ресурси към Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност", чрез които микро, малки и средни предприятия, да получат средства под формата на оборотен капитал.
     
  2. Остатъчният ресурс по мярката „Подкрепа за средни предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“ дава възможност на компаниите, които не са получили финансиране по нея и са част от списъците с резервни проектни предложения да бъдат одобрени и да получат финансиране.
  1. Очаква се да стартира процедура „Подкрепа за малки предприятия с оборот над 500 000 лв. за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19”.
  1. Предвижда се нова схема за подкрепа на туроператори и туристически агенти, която да помогне на компаниите да възстановят загубите от откази на клиенти да се възползват от ваучери за пътуване, поради провалена заради коронавируса почивка, както и за компенсиране на удържани от доставчици на услуги суми.

За подробности по описаните процедури и други варианти за финансова подкрепа на бизнеса, можете да се абонирате за информационната платформа със синтезирана информация за всички актуални, предстоящи схеми, новини за програми и проекти, поддържана от Еллеа – компания член на Българо-румънска палата.

 


Още по темата