bg | ro | en |

Събития назад

За три дни София става домакин на разговора за бъдещето на Зелената сделка

23.06.2024

За четвърта поредна година Dir.bg и 3Е News организират форума за зелена трансформация "Green Transition Forum 4.0 - Новите перспективи пред Централна и Източна Европа", който ще се проведе в София Ивент Център в периода 26-28 юни. БРТК е партньор на събитието.

След изборите за Европейски парламент за събитието в София се очаква да пристигнат еврокомисари, шестима генерални и заместник-генерални директори на Генерални дирекции в Европейската комисия, новоизбрани членове на Европейския парламент, министри и кметове от страните от Централна и Източна Европа, представители на международни и мултинационални компании.

В ключов момент за формулирането на европейските политики в разговора за бъдещето на Зелената сделка и случващите се трансформации - зелена, дигитална и демографска, ще участват изпълнителният заместник-педседател на ЕК и комисар за Европейския зелен пакт Марош Шефчович, еврокомисарят по заетостта и социалните права Никола Шмит и комисарят по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Илияна Иванова, се посочва в съобщението на организаторите.

За да представи визията за глобалните климатични процеси отвъд океана в Green Transition Forum 4.0 е предвидено да се включи и Джон Кери - специален пратеник за климата на президента на САЩ и бивш държавен секретар. 

Четвъртото издание на форума ще послужи и като платформа за обща позиция на страните от региона за предстоящия световен форум в Баку през есента. За да представи приоритетите на домакините, в София пристига Ялчин Рафиев - основен преговарящ за COP29 и заместник-министър на външните работи на Азербайджан.

В панела за енергийната трансформация към българския министър на енергетиката Владимир Малинов се очаква да се присъединят и неговите колеги от Румъния и Молдова.

Сред потвърдилите панелисти са също вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) Кириакус Какурис, заместник изпълнителният директор на Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) Роджър Хавенит, посланикът на президента на Полша и специален пратеник на инициативата "Три морета" Беата Дашинска, председателят на Международния институт за действия по климата на Хърватия Мария Пуйо Тадич и председателят на Европейския икономически и социален комитет Оливър Рьопке. Обръщения ще отправят негово кралско височество Ел Хасан бин Талал - принц на Йордания, и Даниеле Виолети - старши директор към климатичните програми на ООН.

ЕК с подкрепа за Green Transition Forum 4.0 на още по-високо ниво

Освен тримата комисари, гледната точка на ЕК в отделните панели ще представят и Курт Вандерберге - генерален директор на ГД "Действия по климата", Чарлина Вичева - генерален директор на ГД "Морско дело и рибарство", Марк Льометр - генерален директор на ГД "Научни изследвания и иновации", Матю Болдуин - заместник генерален директор на ГД "Енергетика", Илияна Цанова - заместник генерален директор на ГД "Бюджет", Михаил Димитру - заместник генерален директор на ГД "Земеделие и развитие на селските райони", Симеона Манова - член на кабинета на комисаря по сближаването и реформите Елиза Ферейра, и Исидро Ласо - член на кабинета на комисаря по транспорта Адина Вълян.

Българската позиция ще бъде представена от министри, работодателски организации и синдикати

Планирано е президентът Румен Радев да открие Green Transition Forum 4.0 в 9:00 ч. на 26 юни. Българската позиция ще представят министри, работодателски организации и синдикати. Кметът на София Васил Терзиев ще бъде домакин на участниците в панела за "Умни градове" - кмета на Прищина Препарим Рама и заместник-кмета на Атина Никос Хрисогелос. В нарочен панел за възстановяването на Украйна ще говорят президентът на България (2012–2017) Росен Плевнелиев, министър-председателят на Румъния (2012–2015) Виктор Понта, заместник-директорът на Енергийната общност Дирк Бушле и главният изпълнителен директор на Украининвест Максим Бондаренко, посочват организаторите.

Специален акцент върху пазара на труда, новите професии, иновациите и моралните аспекти на изкуствения интелект (AI) в третия ден на форума

В тазгодишното издание на форума организаторите акцентират и върху съпътстващите Зелената сделка трансформации - дигитална и демографска. Точно затова специални гости на събитието са комисарят по заетостта и социалните права Никола Шмит и комисарят по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Илияна Иванова. Към тях се присъединяват Светослава Георгиева - председател на УС на Фонда EIC, Федерико Менна - изпълнителен директор на EIT Digital, и Саша Билич - президент на Euritas. 

Възможностите за финансиране по европейски програми ще дискутират представители на българската екосистема от стартиращи предприятия на специална кръгла маса с генералния директор на Генерална дирекция "Научни изследвания и иновации" Марк Льометр.


Още по темата